- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moldavska opozicija na udaru vlasti: Pretresi, saslušavanje na aerodromu... /video/

© Sputnik / Rodion Proca / Uđi u bazu fotografijaMiting opozicije u Kišinjevu
Miting opozicije u Kišinjevu - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2024
Pratite nas
Nakon što je moldavska opozicija u Moskvi formirala svoj blok „Pobeda“, pritisak prozapadno orijentisanih moldavskih vlasti na opozicionare se pojačava. Moldavska policija je počela da sprovodi pretrese među opozicionarima, a učesnici kongresa u Moskvi su bili optuženi za provokacije na aerodromu, a neki i saslušani.
Moldavsko tužilaštvo saopštilo je da je policija izvršila 150 pretresa među pristalicama opozicionog bloka „Pobeda“ i istaklo da je, kako tvrde, zaplenjeno više od milion dolara.
Prethodno je poslanik u moldavskom parlamentu Marina Tauber saopštila Sputnjiku da moldavska policija sprovodi pretrese među opozicionarima.
„Imamo informacije da se odvijaju pretresi opozicionara, ali trenutno ne mogu da potvrdim broj ljudi i ne mogu da dam sve detalje, jer samo što smo saznali za to. Trenutno razgovaramo sa advokatima i analiziramo situaciju“, rekla je ona.
Istovremeno, vršilac dužnosti generalnog tužioca Moldavije Jon Muntjanu izjavio je da u formiranju opozicionog bloka „Pobeda“ (koji je prethodno formiran na kongresu u Moskvi) mogu biti prisutni elementi državne izdaje, prenelo je kišinjevsko izdanje „Gazeta na straže“.
Prema njegovim rečima, sa stanovišta tužilaštva, ova akcija predstavlja pretnju bezbednosti države i još jedan postupak kriminalne grupe „Šor“, te će svako delovanje ove grupe biće propisno kvalifikovano.
Pored toga, pogranična policija Moldavije optužila je delegate Kongresa „Pobeda“ koji su juče stigli u zemlju, za provokacije i agresivno ponašanje na aerodromu u Kišinjevu.
U saopštenju pograničnog resora koji su objavili mediji navodi se da su 22. aprila na Međunarodnom aerodromu u Kišinjevu, prema zakonskoj proceduri, zatražili od putnika da prijave prtljag na carinskoj kontroli, čemu su se oni usprotivili i agresivno pokušali da zaobiđu kontrolu, obraćajući se uvredljivim i provokativnim rečima zaposlenima na carini i graničarima.
Jedan od lidera parije „Preporod“ Natalija Paraska izjavila je da su dvojica aktivista te partije odvedeni na saslušanje na aerodromu u Kišinjevu.
U Moskvi je 21. aprila održan Kongres moldavskih političara i javnih delatnika, koji podržavaju pridruživanje republike Evroazijskom ekonomskom savezu (EAES). Lideri partija „Šor“, „Šansa“ i „Viktorija“, „Preporod“ i „Snage za alternativu i sporazum Moldavije“, potpisali su sporazum o formiranju predizbornog bloka „Pobeda“.
Za izvršnog sekratara nacionalnog saveta bloka odabrana je lider Gagauzije Evgenija Gucul.
Ilan Šor je postao predsednik izvršnog odbora, a Marina Tauber sekretar.
Prethodno je lider Gagauzije Evgenija Gucul izjavila da ako Moldavija na proglašenje nezavisnosti Gagauzije odreaguje slanjem vojnih snaga, regionalne vlasti će se obratiti za pomoć svima, uključujući Rusiju.
Ona je takođe naglasila da je ruski predsednik Vladimir Putin dao do znanja da će Ruska Federacija uvek biti uz narod Gagauzije i da će ga uvek podržavati, bez obzira koliko vlasti Kišinjeva budu protiv autonomije Gagauzije.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala