- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Devet moćnih Srpkinja za devet medalja na Evropskom prvenstvu

© Foto : BSS/Dragana StjepanovićSara Ćirković
Sara Ćirković - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2024
Pratite nas
Na Evropskom prvenstu u boksu koje se održava u Beogradu srpske bokserke Sara Ćirković, Kristina Nađ Varga, Nina Radovanović, Dragana Jovanović i Anđela Branković, Natalija Šadrina, Milena Matović, Kristina Kaluhova i Nikolina Gajić obezbedile su Srbiji još devet medalja.
Čak devet srpskih bokserki pobedilo je u četvrtfinalima čime su obezbedile najmanje bronzana odličja.
Najpre je slavila Kristina Nađ Varga koja je u kategoriji do 48 kilograma pobedila Lilu Šelecki iz Mađarske.
„Jako sam srećna jer prvi put boksujem na Evropskom prvenstvu za seniore i seniorke i drago mi je što sam obezbedila medalju za Srbiju. U sledećem meču ću boksovati sa Bugarkom i idem ka tome da uzmem zlato. Dosta je jaka konkurencija iako neke reprezentacije ne žele da učestvuju zbog bojkota. Dosta ima jakih bokserki i bokserskih sila“, istakla je Varga.
U kategoriji do 50 kilograma Nina Radovanović bila je bolja od Marjone Savrijeve koja je drugi nosilac.
„Imala sam mnogo veći stres nego u prvom meču jer sam boksovala za medalju. Uzbudila sam se kad sam čula da sam dobila prve dve runde i onda sam celu priču završila nokdaunom u trećoj rundi. Sledeća protivnica je moja prijateljica iz Bugarske, poznajemo se dobro i zajedno smo se pripremale za ovo prvenstvo. Što se mene tiče ja sam spremna za dalju borbu i mnogo mi znači što se sve ovo dešava u Beogradu“, rekla je Radovanovićeva.
U četvrtfinalnom susretu u kategoriji do 54 kilograma sjajna Sara Ćirković eliminisala je Moldavku Juliju Koroli.
„Osećam se sjajno, imala sam malo pritiska s obzirom da mi je prvi meč na Evropskom prvenstvu, ali sve je bilo kako je i trebalo. Konkurencija je jaka i spremna sam na sve. Pozivam sve ljubitelje boksa, a i uopšte sporta, da dođu i da nam daju podršku u osvajanju medalja“, istakla je Ćirkovićeva.
Najveći uspeh u karijeri ostvarila je u kategoriji do 52 kilograma Dragana Jovanović koja je bila bolja od Beloruskinje Julije Apanasović.
„Ovo je previše emotivno za mene, moj najveći uspeh do sad. Trudila sam se do samog kraja, nisam dozvolila protivnici da me nadmudri njenom tučom i stilom. Sve ovo bi bilo nemoguće bez mog trenera Stojana Kneževića. Hvala Nenadu Borovčaninu i mojoj porodici što su uz mene i što su mi dali snagu da ovo izguram. Sad imam još veću želju i motivaciju i nadam se da ću biti prvakinja Evrope“, rekla je Jovanovićeva.
Sedma medalja za Srbiju, a peta u ženskom boksu izborena je od strane Anđele Branković koja je u kategoriji do 57 kilograma pobedila Kahraman Esre Juldzis, tursku bokserku.
„Imala sam dobru taktiku od samog početka s obzirom da je bila drugačija od mog stila boksovanja. Od početka sam znala da je protivnica ozbiljna. Bila je jako neizvezna borba. U poslednje vreme sam imala par poraza nakon čega sam se dosta pripremala i izvukla pouku iz svega toga. Možda je i bolje što mi je prvi meč bio težak jer će posle sve biti lakše. Čekaju nas jako dobri i kvalitetni mečevi, zbog toga pozivam sve ljude da nas bodre“, izjavila je Brankovićeva.
U drugoj sesiji Natalija Šadrina u kategoriji do 60 kilograma savladala je Irkinju Keli En Harington.
„Zadovoljna sam pobedom, verovala sam u sebe i boksovala dobro, hrabro, taktički. Srećna sam, imam sjajnu podršku i tima i svih ovde, to mi je dodatna motivacija da budem još bolja i jača. Protivinica jeste velika šampionka, boksovale smo 2-3 puta do sada i ostao je jedan revanš za mene ka njoj, a ja sam sama sebi najveći rival, verujem da ću ovog puta biti u moju korist“, istakla je Šadrina.
Usledila je pobeda Milene Matović u četvrtfinalu kategorije do 66 kilograma protiv Šahlu Alahverdijeve iz Azerbejdžana.
„Meč je bio dosta težak, bila je prisutna i ta euforija s obzirom da sam boksovala za medalju koja je kruna moje karijere. Nadam se da sam odradila dobar deo taktike i da se publici i trenerima svideo sam meč. Biće teško u nastavku, ali Bože zdravlja idemo korak po korak do zlata“, rekla je Matovićeva.
U kategoriji do 63 kilograma Kristina Kaluhova bila je dominantna protiv Ani Julije Jeni.
„Prva borba je uvek teška i zato nije bilo sasvim lako. Neće biti sasvim lako ni u nastavku, ali sam maksimalno spremna za sve situacije. Nadam se da ću osvojiti medalju“, istakla je Kuluhova.
Za kraj dana Nikolina Gajić je posle velike borbe slomila otpor Litvanke Gabrijele Stonkute u konkurenciji do 75 kilograma.
„U početku smo se uigravale, nakon što sam ušla u ritam uspela sam da izvučem pobedu. Srećni smo što smo danas ostvarili skoro stopostotni učinak. Juče mi je bilo malo lakše zato što je protivnica danas bila mnogo jača“, zaključila je Gajićeva.
Olga Danilović - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2024
SPORT
Olga i Hamad u glavnom žrebu Madrida – prvi put u karijeri
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala