- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novak je najbolji na svetu – peti Laureus za Srbina!

© AP Photo / Manu FernandezNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2024
Pratite nas
Novak Đoković, najbolji teniser svih vremena, dobitnik je Laureus nagrade za sportistu godine i to po peti put. Srpski teniski as izabran je za najuspešnijeg sportistu za 2023. godinu, u kojoj je osvojio tri grend slem trofeja, a igrao je i finale Vimbldona. Đoković koji je krunisan u Madridu, izjednačio se tako sa rekorderom Rodžerom Federerom.
Novak nije uzeo učešće na Mastersu u Madridu, ali je dan uoči svečane ceremonije bio specijalan gost Real Madrida za "El Klasiko" sa Barselonom, gde su bili još i Karlos Alkaras, Rafael Nadal, Tom Brejdi i Endi Garsija.
Ne samo što je Đoković u 36. godini uspeo da osvoji nove tri grend slem titule, od ukupno rerkodne 24, već je i godinu završio prvi, i to po osmi put, a uzeo je ukupno sedam titula, ujedno je postao i najstariji svetski broj jedan. Prestigao je prethodnog rekordera Rodžera Federera.
Hamad Međedović - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2024
SPORT
Furiozni Hamad „okrenuo“ Francuza i ostao u igri za Madrid
Upravo je Švajcarac do sada bio neprikosnoven sa pet titula u izboru Laureus za sportistu godine. Sada je i Novak, koji je prethodno dobijao priznanje 2012, 2015, 2016. i 2019. godine stigao do petog Laureus priznanja.
Nagradu mu je uručio legendarni Tom Brejdi.
„Dobro veče svima. Nerealno je da mi ti predaješ nagradu, ti si moj sportski heroj, moj prijatelj. Velika je čast da mi ti predaš ovu nagradu. Poslednjih sat i po vremena gledam neverovatne sportiste koji su ovde u prostoriji. Svi koji su napravili veliki uticaj na svet sporta u 2023. godini, svi vi koji inspirišete sve ljude na svetu u svim mogućim sportovima, vašim skokom, pasom, košem, svima žeim da vam čestitam na nominacijama i na dobijenim nagradama. Laureus je specijalna organizacija i zaista sam počastvovan što sam imao prilike da primim ovu nagradu. Osnivač akademije koji je prepoznao koliku snagu ima sport i Nelson Mandela koji je bio prvi predsedavajući Laureus, koji je rekao da sport ima snagu da promeni svet“, rekao je Novak i nastavio.
„Bitno je da deca biraju sport, a ne ulicu. Sport kroz koji mogu da razviju znanje i da krenu u pravom smeru u svom životu. Hvala akademiji koja u poslednjih 25 godina pokušava da unarpedi živote sedam miliona dece. Hvala vam na svemu, biti deo nečega što zaista ujedinjuje svet je fantastično i odakle god da ste, hvala vam. Vi i ja toj deci pokazujemo kako bismo trebali da se odnosimo u životu, nije važno odakle smo i koje smo boje. Sport nas ujedinjuje, sport nas inspiriše. Svaki uspeh dugujemo našim porodicima, našim roditeljima, našem timu. Veliko hvala mojoj porodici, mom timu“, rekao je Novak Đoković, koji je ušao u istoriju kao jedan od najvećih sportista svih vremena.
Interesantno je da Đoković u 2021. godini nije dobio Laureus nagradu iako je i tada, baš kao i u 2023. godini uspeo da osvoji tri grend slema, kada je stigao do jubilarnog 20. grend slema i izjednačio se sa Rafaelom Nadalom.
Ovoga puta, laureati na prestižnu nagradu osim Đokovića bili su još napadač Mančester sitija Erling Holand, argentinski superstar Leo Mesi, trenutno član Inter Majamija, atletičari Mondo Duplantis i Noa Lajls, a tu je i šampion Formule 1 Maks Ferstapen.
Mesi i Ferstapen su već osvajali Laureus, što nije slučaj sa ostalim pomenutim kandidatima Novaka Đokovića.
Više od 1.000 novinara iz 70 zemalja za nominacije, a onda je preostalo njih 69 za uži izbor.
Nagrada za najbolju sportiskinju sveta otišla je u ruke Aitane Bonmbati, fudbalerke Barselone.
Marakana - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2024
SPORT
Zašto Novak Đoković ne bi mogao da pojede travu sa „Marakane“? /video/
Boris Beker i Novak Đoković tokom Australijan opena 2016. - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2024
SPORT
„Nisam siguran da i Novak zna šta traži“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala