Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Profesor iz Grčke oštar: Dora Bakojani pilatovski pere ruke od bacanja Srba u čeljusti Kurtija

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastave EU i Grčke
Zastave EU i Grčke - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2024
Pratite nas
Poslanici iz Grčke koji su glasali za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope pokazali su da ih nije briga za sudbinu Srba, a to što se Dora Bakojani u izveštaju poziva na patnje Srba na Kosovu i Metohiji obično je pilatovsko pranje ruku, jer su ostavili 90.000 Srba na nemilost Albancima koji nemeravaju da ih etnički očiste.
Tako profesor filozofije na Univerzitetu u Oslu Panajotis Pavlos ocenjuje glasanje poslanika vladajuće Nove demokratije u Savetu Evrope i podseća da su posle glasanja u korist tzv. Kosova ti poslanici žestoko kritikovani u Grčkoj.

Ništa manje problematično uzdržavanje od glasanja

Zbog toga je, smatra Pavlos, grčki ministar spoljnih poslova Jorgos Gerapetrit javno objavio da Grčka neće glasati za pristupanje Kosova Savetu Evrope nego da će se uzdržati od glasanja.
„Uzdržavanje od glasanja svakako je u skladu sa činjenicom da je Grčka jedna od pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo. Međutim, odluka Grčke da se uzdrži od glasanja a ne da glasa protiv prijema tzv. Kosova, ništa manje nije problematična. Grčka pokušava da izbegne poteškoće uzdržavanjem od glasanja, ali će ostati u proceduri glasanja tokom Saveta ministara 16. maja. Kad bi Grčka najavila svim članovima EU da će aktivno glasati protiv prijema tzv. Kosova, onda bi to mnogo više koristilo Srbima ali i samoj pravdi, jer se ovde ne radi samo o Srbima koji su, naravno podvrgnuti etničkom čišćenju, već se radi i o međunarodnom pravu.“

Tragične posledice glasanja za „kolevku demokratije“

Pavlos dodaje da se odnosom prema tzv. Kosovu Grčka uključila u rušenje ne samo međunarodnog i evropskog prava, već je prekršila i ljudska prava Srba, a to je „najgora moguća stvar kroz koju prolazimo“.
„Posledice će biti tragične. Razlog zbog kog svi mi koji još imamo malo mozga u glavi reagujemo na ovakav način je taj što je Kosovo jedan entitet, ne bih ga svakako nazvao državom jer to nije država već srpska državna teritorija koja je jednoglasno proglasila svoju državnost defakto, a ne dejure i ne priznaju ga ni Ujedinjene nacije ni međunarodna javnost kao državu. Dakle, ono što se dešava sada je tragično i tragično je to što Grčka kao kolevka demokratije olakšava ovu proceduru, da prvi put u istoriji međudržavnih odnosa jedan entitet ulazi u međunarodne institucije bez da je pre toga prepoznat kao država. I naravno, bez ispunjavanja bilo kakvih suštinskih kriterijuma međunarodnog poretka ili demokratskih vrednosti.“

Strateške manjine razbijaju države po „kosovskom modelu“

Zahvaljujući ponašanju Grčke, „entiteti poput Kosova koji su ilegalni“ i krše svako međunarodno humanitarno pravo imaće priliku, pozivajući se na primer Kosova i da teže sličnom statusu u budućnosti, ističe Pavlos.
„U slučaju Grčke, ovo bi se moglo desiti sa Kiprom. Podsećam da je priča o severu Kipra, kog je okupirala Turska počela u sličnom maniru u kojem je počela i priča o Kosovu. Strateške manjine drugih država, u slučaju Kipra to je Turska, a u slučaju Kosova – Albanija, sa podrškom velikih sila poput Nemačke pokušale su da iskoriste te strateške manjine da bi one stekle nezavisnost. Naravno kad gledate interes Grčke, imate muslimansku manjinu koju Ankara pokušava da iskoristi kao stratešku manjinu tako da postoji opasnost da dobijemo 'slučaj Kosova' i u drugim delovima Grčke. Da ne pominjem Španiju, Rumuniju gde imate milion Mađara, ili Slovačku.“
Inicijativom Nemačke koju je pomogla Grčka ulazimo u eru moderne Evrope koja nas vraća nazad u male entitete koji zamenjuju ustanovljene države, a to je nešto što neće doneti mir na ovim mestima, smatra Pavlos.

Dora Bakojani bacila Srbe u čeljusti Kurtija

Osim toga, moglo bi se reći da je Grčka izdala istorijsko prijateljstvo sa Srbijom, ali ne samo to, nego su Grčka i gospođa Bakojani napali i izdali međunarodno pravo, dodaje Pavlos.
„Ovo je jako bitno jer je gospođa Bakojani rekla da, iako prima k znanju sve probleme sa Kosovom, veruje da bi ulaskom u Savet Evrope ti problemi bili rešeni. Ona u suštini kaže da će ukoliko se to desi ti problemi biti preneti u nadležnost Evropskog suda pravde i ljudskih prava i da će oni to rešiti. Oni su dakle doslovno bacili Srbe u čeljusti Kurtija i ostatka albanskih nasilnika, dok paralelno tvrde da je to što rade čin zaštite ljudskih prava. A to je tragedija. Lično sam veoma posramljen zbog akcija ovih ljudi“, zaključio je Pavlos.
Parlamentarna Skupština Saveta Evrope usvojila je u utorak nacrt izveštaja izvestioca za tzv. Kosovo, grčke poslanice Dore Bakojani, u kojem se preporučuje da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope.
Pogledajte i:
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2024
SRBIJA
„Ovo je nezabeležen slučaj – ispade tzv. Kosovo raj na zemlji“: Dačić o najnovijoj odluci SE
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala