- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zemlje G7: Rusija bi mogla da okonča ukrajinski sukob već danas

© Sputnik / Evgeniя NovoženinaMoskva, Kremlj
Moskva, Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2024
Pratite nas
Moskva može da okonča sukob u Ukrajini „već danas“, saopštili su ministri spoljnih poslova članica G7 nakon sastanka na Kapriju.
Prema mišljenju autora saopštenja, objavljenog nakon sastanka šefova diplomatija G7 u Italiji, Rusija bi „već danas mogla da završi“ ukrajinski sukob.

Istovremeno, ministri su ponovo zahtevali da Moskva povuče svoje snage sa teritorija koje Zapad smatra ukrajinskim, uprkos referenduma koji su tamo održani, na kojima se većina stanovnika izjasnila za ujedinjenje sa Rusijom.
Pored toga, saopšteno je da će zemlje G7 nastaviti da uvode sankcije protiv Rusije, kao i građana i kompanija iz drugih zemalja koji joj pomažu u oblasti vojno-industrijskog sektora.

Najvažnije tačke dokumenta:

– Šefovi diplomatija G7 pozvali su finansijske institucije da odustanu od podrške ruskog vojno-industrijskog sektora.
– Zemlje G7 nastaviće da rade na korišćenju zamrznute ruke imovine u interesu Kijeva, u skladu sa zakonima i međunarodnim pravom. Suverena imovina Rusije ostaće zamrznuta sve dok Rusija „ne plati štetu koju je nanela“.
– Ministri spoljnih poslova G7 nastaviće da preduzimaju mere kako bi se pooštrilo poštovanje ograničenja cena ruske nafte. Zemlje su obećale da će reagovati na kršenja ograničenja, između ostalog i putem uvođenja „dodatnih sankcija“ protiv onih koji se bave „prevarantskim metodama“ prilikom transporta ruske nafte.
– Zemlje G7 povećaće pomoć Ukrajini u sferi odbrane, a takođe razvijaju proizvodne i logističke mogućnosti za pružanje pomoći Kijevu.
– Zemlje G7 nameravaju da pomognu u jačanju kapaciteta PVO Ukrajine.
– Ministri su pozvali sve zemlje da smanje uvoz energenata iz Rusije i izrazili su nameru da nastave da vrše pritisak na prihode Rusije od energetike i drugih sektora privrede.
– Zemlje G7 nameravaju da insistiraju na maksimalnoj podršci takozvane ukrajinske „mirovne formule“ u svetu.
– Ministri su izrazili veliku zabrinutost zbog isporuke robe dvostruke namene iz Kine u Rusiju. Pored toga, predstavnici G7 pozvali su Kinu da izvrši pritisak na Rusiju kako bi završila operaciju u Ukrajini.
– Ministri su takođe pozvali lidere zemalja G7 da razmotre opcije za smanjenje zavisnosti od Rusije u sferi nuklearne energije koja se koristi u miroljubive svrhe.
– U dokumentu se izražava zabrinutost zbog toga što je Moskva povukla ratifikaciju Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja. Ministri pozivaju Moskvu da nastavi da poštuje moratorijum na nuklearna testiranja.
–Ministri spoljnih poslova G7 takođe odbijaju da priznaju da je Ukrajina umešana u teroristički napad u „Krokus siti holu“ u Moskvi.
Pogledajte još:
Zastava Švajcarske - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2024
RUSIJA
Švajcarska neće pomagati G7 u traženju zamrznute ruske imovine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala