- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Švajcarska neće pomagati G7 u traženju zamrznute ruske imovine

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastava Švajcarske
Zastava Švajcarske - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2024
Pratite nas
Švajcarska trenutno ne vidi potrebu da se formalno pridruži specijalnoj međunarodnoj grupi zemalja G7 REPO za traženje i konfiskovanje zamrznute ruske imovine, piše ruski portal RBK, pozivajući se na švajcarsko Federalno odeljenje za ekonomiju, obrazovanje i istraživanje.
Kako se navodi, Bern je izgradio dobru saradnju sa međunarodnim partnerima po pitanju sprovođenja sankcija protiv Moskve, posebno na tehničkom nivou.

„Zbog toga Federalni savet trenutno ne vidi potrebu da se formalno pridruži REPO (međunarodna grupa koja se bavi traženjem ruske imovine koja je potpala pod zapadne sankcije nakon početka specijalne vojne operacije)“, saopšteno je iz resora.

Ističe se da, ukoliko članstvo bude u interesu Švajcarske u budućnosti, Federalni savet može preispitati situaciju.
Takođe se navodi da Bern prati rad partnera u vezi predaje zamrznute ruske imovine Ukrajini i uzeće u obzir svoj pravni sistem za donošenje odluka ako ipak odluči da se pridruži specijalnoj grupi.
Nakon početka specijalne operacije, EU i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od približno 300 milijardi evra. U Briselu razgovaraju o tome kako bi mogli da iskoriste zamrznutu rusku imovinu za finansiranje obnove Ukrajine.
Pogledajte još:
Pogled na Pariz - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2024
SVET
Francuski političar: Korišćenje zamrznutih ruskih sredstava nelegalno i glupo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala