- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Francuski političar: Korišćenje zamrznutih ruskih sredstava nelegalno i glupo

© AFP 2023 / THOMAS SAMSONPogled na Pariz
Pogled na Pariz - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2024
Pratite nas
Korišćenje zamrznutih ruskih sredstava u Evropskoj uniji je protivzakonito i glupo, u Rusiji ima više zapadne imovine nego obrnuto, izjavio je za Sputnjik lider francuske partije Patriote i kandidat na izborima za Evropski parlament Florijan Filipo.
„Ovo je protivzakonito i glupo, pošto u Rusiji ima više zapadne imovine nego ruske imovine ovde, uključujući i mnogo francuske imovine. Ako to urade, mislim da će Rusija učiniti isto. Biće to rat“, rekao je Filipo.
On je primetio da bi to moglo da se iskoristi da se Rusija isprovocira na recipročne mere, a zatim da se okrivi i da joj se uvedu nove sankcije.
Prema njegovim rečima, zaplena zamrznute ruske imovine biće katastrofalan signal za strane investitore, jer više niko neće želeti da ulaže u zapadne zemlje.
Ranije je francuski predsednik Emanuel Makron izjavio da je zaplena zamrznute ruske imovine u EU i njihovo korišćenje za finansiranje Ukrajine u suprotnosti sa međunarodnim pravom, a početak takve rasprave će oslabiti EU. Istovremeno je napomenuo da Francuska u potpunosti podržava predlog da se uvede porez na dobit od zamrznute ruske imovine, koji će iznositi 3-5 milijardi evra godišnje.
Agencija „Blumberg“ ranije je saopštila da zemlje G7 i Evropska unija razmatraju mogućnost da iskoriste preko 250 milijardi dolara zamrznute imovine ruske Centralne banke za finansiranje obnove Ukrajine.
Učesnici samita EU su 1. februara odobrili predlog Evropske komisije koji podrazumeva korišćenje prihoda od zamrznute suverene imovine Rusije za delimično finansiranje programa budžetske pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra za period do 2027.
Ministar finansija Rusije Anton Siluanov - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2024
RUSIJA
Ruski ministar: Postupanja sa zamrznutom ruskom imovinom dobiće simetričan odgovor
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala