- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ministar: Postupanja sa zamrznutom ruskom imovinom dobiće simetričan odgovor

© Foto : Fotohost-agentstvo RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaMinistar finansija Rusije Anton Siluanov
Ministar finansija Rusije Anton Siluanov - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2024
Pratite nas
Bilo kakva dejstva sa ruskom imovinom u inostranstvu dobiće simetričan odgovor, u Rusiji nije zamrznuto ništa manje, izjavio je ruski ministar finansija Anton Siluanov u intervjuu za Sputnjik.
„Ovo nije pitanje za nas, mi pratimo odluke zapadnih zemalja. Kod nas nije zamrznuto ništa manje. Svaki postupak sa našom imovinom dobiće simetričan odgovor“, objasnio je Siluanov, odgovarajući na pitanje o mogućoj sudbini zlatnih i deviznih rezervi Ruske Federacije zamrznutih u inostranstvu.
Prema njegovim rečima, druge zemlje već izvlače svoje zaključke iz ove priče.
Kinezi smanjuju svoje učešće u američkim hartijama od vrednosti – to je posledica onoga što se dešava. Pouzdanost dolara i evra je narušena“, ocenio je ruski ministar.
U subotu su lideri zemalja G7 saopštili da ruska suverena imovina neće biti odmrznuta dok Moskva ne isplati „kompenzaciju“ Kijevu.

O plaćanju u digitalnim valutama

Rusija će promovisati pitanje poboljšanja sistema obračuna i plaćanja BRIKS-a, nezavisno od zapadne infrastrukture – na primer, to mogu biti plaćanja u digitalnim valutama, rekao je Siluanov.
„Agenda koju ćemo promovisati u okviru našeg predsedavanja je unapređenje finansijskog, obračunskog i platnog sistema, koji bi u sadašnjim uslovima fragmentacije bio pogodan i bezbedan za učesnike u trgovini unutar BRIKS-a. Sistema van politike, nezavisnog od zapadne neprijateljske infrastrukture“, prokomentarisao je Siluanov inicijative koje Rusija planira da pokrene tokom godine svog predsedavanja BRIKS-om.
Siluanov je primetio da su finansijske tehnologije iskoračile daleko napred i da pružaju širok spektar alata, uključujući formiranje inovativne obračunske infrastrukture. Plaćanja u njoj mogu biti mnogo brža i jeftinija, a za zemlje BRIKS-a to će biti moderna opcija za plaćanja i obračune u spoljnoj trgovini, smatra ministar.
„Predlaže se stvaranje platforme koja bi povezivala finansijske sisteme njenih učesnika. Na primer, već su u funkciji tehnološki prolazi za obračune u digitalnim valutama centralnih banaka. Predlažemo da se napravi sistem BRICSBridge (most), koji bi na bazi institucija BRIKS-a bio dostupan našim zemljama, obezbeđivao bi odgovarajući nivo ravnopravnosti i doprinosio razvoju trgovinskih odnosa... Spremni smo da počnemo (testiranje) sa zemljama koje izraze takvu želju. Možda sa Kinom, možda sa našim susedima u EAEU i zemljama Persijskog zaliva“, dodao je on.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala