- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Izralski dron - Sputnik Srbija

Izrael izveo napad na Iran; Teheran: Nije pričinjena nikakva šteta /video/

Pratite nas
Izrael je izveo napad na teritoriju Irana. Meta je bio Isfahan, sedište vojnih i nuklearnih lokacija.
Iran je aktivirao PVO iznad grada zbog čega su se čule eksplozije, potvrdio je vrhovni komandant iranske vojske. Viši vojni zvaničnik tvrdi da u udaru nije pričinjena veća šteta i da je situacija mirna i bezbedna. Iranski zvaničnik za "Rojters" kaže da Iran nema plan za odmazdu u ovom trenutku. IAEA je saopštila da na nuklearnim postrojenjima nema štete. Oborene su tri izraelske bespilotne letelice.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
15:37 19.04.2024
Gutereš: Krajnje je vreme da se zaustavi opasan krug odmazdi na Bliskom istoku
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš saopštio je da je „krajnje vreme da se zaustavi opasan krug odmazdi na Bliskom istoku“.
Gutereš osuđuje svaki čin odmazde i apeluje na međunarodnu zajednicu da radi na sprečavanju daljeg razvoja situacije koji bi mogao da dovede do razornih posledica za ceo region Bliskog istoka i šire, preneo je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.
14:24 19.04.2024
Hamas: Izraelska agresija na Iran je eskalacija sukoba u regionu
Viši zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri kaže da "izraelska agresija na Iran" predstavlja "esklaciju sukoba u regionu".
Pozvao je na proširenje vojnih operacija protiv Izraela, kao odgovor na ''genocidni rat'' u Pojasu Gaze.
14:03 19.04.2024
Ministri spoljnih poslova zemalja G7 na sastanku u Liverpulu - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2024
SVET
G7 poziva na deeskalaciju: Izbeći veći sukob Izraela i Irana
12:40 19.04.2024
Zapusk raketы-nositelя Simurg s tremя sputnikami v Irane  - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2024
RUSIJA
Rusija je diplomatskim kanalima prenela Izraelu da Iran ne želi eskalaciju
10:42 19.04.2024
Reakcije G7, Kine, Omana
Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani pozvao je na "apsolutnu deeskalaciju" nakon izveštaja da je Izrael izveo napad na Iran.
Naveo je da će predstavnici grupe sedam svetskih ekonomija (G7) na Kapriju razgovarati o krizi na Bliskom istoku. Grupu sedam čine Italija, Sjedinjene Države, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka i Japan.
Reagovala je i predsednica Evropske komisjie (EK) Ursula fon der Lajen koja je istakla da je "apsolutno neophodno da region (Bliskog istoka) ostane stabilan i da se sve strane uzdrže od daljih akcija.
Kina je saopštila da će "nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u deeskalaciji" tenzija na Bliskom istoku.
"Kina se protivi svim akcijama koje dodatno eskaliraju tenzije", rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Lin Đijan.
Inače, Kina je najveći trgovinski partner Irana i najveći kupac iranske nafte.
Oman je osudio "još jedan izraelski napad" na Bliskom istoku.
09:17 19.04.2024
Sirija: Izrael napao položaje sirijske PVO na jugu zemlje
Izrael je izveo napade na položaje sirijske PVO na jugu zemlje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Sirije.
„Izraelski protivnik je izveo raketni napad iz pravca okupiranih palestinskih teritorija na položaje PVO na jugu zemlje. Prilikom napada pričinjena je materijalna šteta“, navodi se u saopštenju.
09:16 19.04.2024
Mediji u Iranu objavili snimak: Nuklearna lokacija Isfahan potpuno bezbedna
Iranska novinska agencija Tasnim objavila je danas video snimak nuklearnog postrojenja u Isfahanu, nakon izveštaja da su se u tom iranskom gradu čule eksplozije i da je dejstvovala PVO.
Snimak je objavljen uz naslov da je "nuklearna lokacija Isfahan potpuno bezbedna".
Na snimku se vidi kako u blizini Tehnološkog centra Isfahan muškarac gleda u svoj sat, a potom kamera snima nekoliko vojnika koji stoje oko PVO sistema.
"U 4.45 čuli smo pucnje. Ništa se nije događalo. To je bila protivvazdušna odbrana, mislim na ove ljude koje vidite (na snimku), a i one tamo preko puta (pozicija drugog PVO sistema)", rekao je reporter.
09:00 19.04.2024
Iranski analitičar: Napad mini dronovima izveeden iz Irana
Neimenovani iranski analitičar je tokom gostovanja na državnoj televiziji istakao da je iranska vojska oborila "mini dronove u Isfahanu", a da su njima upravljali "infiltrirrani redovi iz Irana", prenosi Tajms ov Izrael.
Takođe, pojedini izvori, u analizi za britanski Gardijan, navode da je napad ciljan tako da ne izazove dalju eskalaciju sukoba, kao i da je simbolično izveden na rođendan vrhovnog vođe Irana ajatolaha Ali Hamnei.
09:00 19.04.2024
Izrael upozorio Bajdena da će napasti Iran
Američki zvaničnici potvrdili su da je Izrael izveo vojne operacije protiv Irana, a da je Tel Aviv upozorio administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena da će napasti u narednih 48 sati, piše Si-En-En.
Izvori američke televizije istakli su i da su u tom upozorenju Izraelci uveravali Vašington da iranska nuklearna postrojenja neće biti gađana.
08:21 19.04.2024
IAEA: Nema šteta na nuklearnim objektima u Iranu
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da nema štete na iranskim nuklearnim postrojenjima.
"Nastavljamo da pratimo situaciju i pozivamo obe strane na ekstremnu uzdržanost. Nuklearni objekti nikada ne bi smeli da budu meta u vojnim sukobima", piše u saopštenju IAEA-a na Iksu (Tviteru).
08:03 19.04.2024
Ovako je to izgledalo rano jutros kada su izraelski dronovi stigli do Isfahana
07:33 19.04.2024
Iranska agencija Tasnim javlja da je u Isfahanu mirna situacija. Na objavljenim snimcima se vidi da se saobraćaj odvija uobičajeno.
Ističe se da nuklearnim objektima u gradu nije naneta šteta.
07:27 19.04.2024
07:08 19.04.2024
07:05 19.04.2024
Iran: Ponovo se uspostavljaju letovi
Iran je ukinuo suspenzije letova koje su uvedene nakon izveštaja o eksplozijama u blizini vojne baze u provinciji Isfahan, saopštio je portparol Civilnog vazduhoplovstva.
„Obaveštavamo vas da su ograničenja aerodromima uklonjena i aviokompanijama je dozvoljeno da obavljaju redovne letove“, rekao je portparol.
06:52 19.04.2024
Iranska PVO odbija napade u nekoliko iranskih regiona, javila je iranska državna novinska agencija IRNA.
06:43 19.04.2024
IRNA: Aktivirana iranska PVO iznad Isfahana, nukelarke bezbedne
Iran je danas aktivirao protivvazdušnu odbranu iznad Isfahana, zbog čega su se čule eksplozije u tom gradu, prenela je državna novinska agencija IRNA.
Kako navodi AP, ostalo je nejasno da li je Iran bio pod napadom, ali su tenzije i dalje velike između Tel Aviva i Teherana nakon iranskog napada na Izrael od 13. aprila, u kojem je učestvovalo više od 300 dronova i raketa.
IRNA navodi da je PVO dejstvovao u nekoliko iranskih pokrajina, ne navodeći zbog čega. Izrael je poručio da će se osvetiti za napad Irana, dok su saveznici Tel Aviva apelovali da ne uzvraća na napad kako se ne bi proširio konflikt.
Novinska agencija Tasnim prenela je da su iranska nuklearna postrojenja bezbedna i netaknuta.
06:43 19.04.2024
Pogođena vojna baza kod Isfahana u Iranu
Njujork tajms citira tri iranska zvaničnika koji su potvrdili da je u napadu pogođena vojna baza u blizini Isfahana, ne navodeći koja je država izvršila napad.
Međutim, dva izraelska vojna zvaničnika izjavila su da Izrael stoji iza napada.
Rojters navodi da se nekoliko iranskih nuklearnih postrojenja nalazi u provinciji Isfahan, uključujući Natanz, koji se smatra centralnim delom iranskog programa obogaćivanja uranijuma.
06:43 19.04.2024
Iranski mediji: Dronovi iznad Isfahana uništeni
Iranska državna televizija javila je da su tri drona primećena iznad neba u Isfahanu oko 12.30 po lokalnom vremenu i da su uništeni nakon što je aktiviran sistem protivvazdušne odbrane zemlje, navodi Rojters.
Ranije je novinska agencija Fars javila da su se u blizini međunarodnog aerodroma u Isfahanu čule "eksplozije".
Provincija Isfahan je sedište velike vazdušne baze, velikog kompleksa za proizvodnju raketa i nekoliko nuklearnih lokacija, navodi Bi-Bi-Si.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala