Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zašto je američki ambasador zabrinut zbog privođenja kosovskog policajca u Srbiji

© AP Photo / Visar KryeziuPolicija Kosova
Policija Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2024
Pratite nas
Jasno je odavno da Zapad, šta god da Priština uradi, ima prođu dok je bilo koji gest koji je mi učinimo, a koji je pri tom u skladu sa pravnim normama „nečuven“ i smatra se atakom na Prištinu, kaže profesor Stevica Deđanski uz ocenu da Zapad na Prištinu i Beograd u njihovim postupcima ne gleda isto jer ima dvostruke aršine kada smo mi u pitanju.
Deđanski ovako komentariše izjavu američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera posle sastanka sa tzv. kosovskom predsednicom Vjosom Osmani da je zabrinut zbog hapšenja zamenika direktora kosovske policije Dejana Jankovića od strane srpske policije. Hovenijer je podržao Osmanijevu koja je zatražila reakciju međunarodnog faktora po ovom pitanju.
Na ovo je usledio odgovor predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić, koja je navela da je Janković uz još nekoliko kosovskih policajaca uhapšen tokom rutinske bezbednosne kontrole, kao i da su ostali pušteni. Janković je zadržan na osnovu sumnje da je reč o osobi koji podriva ustavni poredak Republike Srbije. Brnavićeva je takođe napomenula da ni Amerika ni međunarodna zajednica nisu tako bili glasni na sve ono što radi Aljbin Kurti, počev na od maltretiranje naših ljudi, a po istom osnovu po kome je zadržan i Janković u Srbiji.

Dvostruki aršini

Na pitanje da li je zabrinutost Hovenijera školski primer dvostrukih aršina zapada kad je reč o postupcima Beograda i Prištine, profesor Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, kaže da se ništa novo nije desilo što već ne znamo a to je da će Zapad uvek štititi Prištinu a kriviti nas.
„Naravno da su u pitanju dvostruki aršini, i mi više nema šta da ni pomišljamo da će oni prema nama imati pravedan odnos. Ako oni pre dva dana uhapse čoveka po bilo kom glupom osnovu pri čemu su pre toga na njega i pucali bez da se zna osnov i to se niko iz međunarodne zajednice ne nađe da osudi o čemu mi onda da pričamo,“ pita se Deđanski, imajući u vidu slučaj Srbina Srećka Sofronijevića kog je nedavno uhapsila kosovska policija.
S druge strane, dodaje Deđanski, imamo maltene plebiscitarnu podršku Zapada Prištini kada se njima "nešto uradi“ što im se ne dopada, što je frapantno.
„Pri tom, to što oni rade nema nikakve veze ni sa pravom ni sa pravdom niti sa nekim njihovim tzv. Ustavom niti bilo čim drugim, već oni jednostavno – a tu mislim na zapadne zemlje, pokazuju time da kod njih ne važe više nikakva pravila igre,“ zaključak je Deđanskog.

Iznenađenje za Zapad

Naš sagovornik napominje da Srbija mora da bude svesna toga, čak i kad ne može da im se suprostavi, vojno ili u nekom sličnom stilu.

„Međutim, sa druge strane treba da radimo sve što možemo da bismo ih razobličili pa i na ovakav način i da zaštitimo Srbe kako i gde god možemo. I tu ne treba da imamo nikakvog pardona nego kako oni nama - tako i mi njima. Dakle, ako oni privode Srbe sa KiM zbog navodnog kršenja njihovog takozvanog ustavnog poretka, onda i mi to treba da radimo s tim što mi to radimo kao pravno uređena država i samo kada ima za to osnova ili povoda,“ ocena je Deđanskog.

On istovremeno konstatuje da je postupak Srbije sa privođenjem kosovskog policajca iznenađenje za zapadne države, jer su naučili da mi nikada ne reagujemo u praksi.
Predstavnici privremenih prištinskih institucija optužili su Beograd da je privođenje zamenika direktora tzv. kosovske olicije odgovor na odluku Parlamentarne skupština Saveta Evrope da usvoji preporuku za prijem tzv. Kosova u tu organizaciju.
Pogledajte i:
U Goraždevcu je danas pucano na nekoliko kuća, vozila i spomenik - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2024
SRBIJA
Totalni udar na sve srpsko – stvari su se otele kontroli
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala