- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Uvod u izložbu "Kun: umetnik - radnik - borac" u Muzeju Jugoslavije

© Muzej JugoslavijeSkica za spomenik u Ivanjici Đorđa Andrejevića Kuna
Skica za spomenik u Ivanjici Đorđa Andrejevića Kuna - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2024
Pratite nas
U Muzeju Jugoslavije tokom ovog vikenda biće obavljena javna konzervacija slike „Skica za spomenik u Ivanjici“ Đorđa Andrejevića Kuna, kao deo pripremnih aktivnosti za izložbu „Kun: umetnik – radnik – borac“ koju zajedno organizuju Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti, Muzej Jugoslavije i Muzej savremene umetnosti.
Izložba dela Đorđa Andrejevića Kuna biće otvorena 11. juna u Galeriji SANU, povodom obeležavanja 120 godina od rođenja togistaknutog jugoslovenskog umetnika, akademika, revolucionara i profesora na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu.
Pošto je poslužila kao skica za najveći spomenik u tehnici mozaika na Balkanu, slika „Skica za spomenik u Ivanjici“ iz likovnog fonda Muzeja Jugoslavije nikad nije izlagana.
Kun je autor i arhitektonskog rešenja samog spomenika, rađenog u stilu socijalističkog realizma, koji je svečano otkriven povodom Dana ustanka 7. jula 1957. godine.
Slika i sam mozaik nastali su u državnoj majstorskoj radionici kojom je rukovodio Kun, na adresi Topčiderski venac 32 (kasnije Konavljanska 2), na mestu današnje Vile „Mir“, u neposrednoj blizini zgrade Muzeja 25. maj.
Muzej Jugoslavije poseduje najbrojniju i najraznovrsniju kolekciju Kunovih radova, u kojoj se nalazi 11 ulja, 20 originalnih crteža, sve četiri mape grafika po kojima je ovaj umetnik najpoznatiji, uključujući originalno izdanje mape „Krvavo zlato“, čiji se reprint može videti na stalnoj postavci u okviru Muzejske laboratorije.
U muzejskoj kolekciji su i predmeti primenjene umetnosti, marke, novčanice i plakati.
Đorđe Andrejević Kun (31. mart 1904. – 17. januar 1964.) bio je jedan od najznačajnijih umetnika kulturne scene Jugoslavije koji je svojim stvaralaštvom, alii uticajem obeležioperiod od tridesetih do šezdesetih godina 20. veka.
Ostao je upamćen kao umetnik i politički borac, majstor-slikar, profesor, rektor Umetničke akademije i akademik, a brojna njegova ostvarenja se čuvaju u reprezentativnim zbirkama Srbije.
Posetioci će biti u prilici da prate rad konzervatora od 21. aprila 2024. godine, svake subote i nedelje, od 13 do 14 časova, do početka juna 2024. godine, navedeno je u saopštenju Muzeja Jugoslavije.
Katalog za izložbu Beograd: dvadesete godine dvadesetog veka Istorijskog arhiva Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2024
KULTURA
Neuništivi duh velegrada: Kako je izgledao Beograd pre jednog veka
Ruski pozorišni reditelj Jurij Aleksandrov - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2024
KULTURA
Šef čuvene ruske opere: Svetom zavladali bezumlje i izopačenost - uzdam se u Rusiju! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala