- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Srbi strepe posle izbora u Hrvatskoj – proustaški pokret na korak od vlasti

© Tanjug / FOTO HINA/ DAMIR SENIARAndrej Plenković, HDZ, Hrvatska
Andrej Plenković, HDZ, Hrvatska - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2024
Pratite nas
Rezultati parlamentarnih izbora u Hrvatskoj nisu iznenađenje osim rasta Domovinskog pokreta, radikalno desne, odnosno proustaške grupacije, što je jedan od razloga zašto bi položaj srpske manjine u Hrvatskoj mogao biti još gori, kaže za Sputnjik novinar i publicista Ratko Dmitrović.
Prema nezvaničnim rezultatima, na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj vodi vladajući HDZ sa partnerima ali stranka premijera Andreja Plenkovića ne može samostalno formirati vladu.
HDZ i partneri su osvojili 61 mandat, a SDP i partneri, koje je podržao predsednik Hrvatske Zoran Milanović, osvojili su 42 mandata. Domovinski pokret i partneri osvojili su 13 mandata, Most i partneri 11, Možemo i partneri 10, IDS i partneri 3, Nezavisna platforma Sever 2 i Fokus, Republika 1 mandat.
Za većinu u Saboru stranka mora imati 76 mandata i gotovo je nemoguće sada prognozirati ko bi mogao da sastavi vladu, navode hrvatski mediji.

Logična koalicija HDZ-a i proustaškog Domovinskog pokreta

Domovinski pokret je poprilično „narastao“ u odnosu na prošle izbore što bi moglo biti zabrinjavajuće a oni su, po prirodi stvari i postizbornoj matematici, nekako najbliži da budu koalicioni partneri HDZ-a, smatra Dmitrović.
„HDZ ne može sam formirati vladu i mora sa nekim da napravi koaliciju. Po prirodi stvari i po stavovima, političkim opredeljenjima, odnosu prema srpskoj strani i Srbiji, HDZ i Domovinski pokret su otprilike tu negde, s tim što su politički predstavnici tog pokreta otvoreniji, otvoreno govore sa simpatijama o NDH, ustaškom pokretu, Anti Paveliću, Francetiću i tim 'herojima' kako ih oni nazivaju.“

Moguće ponavljanje izbora

U Domovinskom pokretu ima pojedinaca koji su rekli da neće ući u savez sa HDZ, a mnogi od njih su u čvrstom stavu da nikad neće ići u koaliciju sa Srbima. Ukoliko bi došlo do koalicije HDZ i većine iz Domovinskog pokreta, opet bi im za parlamentarnu većinu falilo manjiskih osam mandata, ali bi od toga trebalo odbiti tri mandata Pupovčevog SDSS, smatra Dmitrović.
„Ali nisam siguran da im je to dovoljno za formiranje vlade. Nije problem da oni kupe još jedan, eventualno dva glasa, ali isto tako nije isključeno u svim tim previranjima da dođe do novih izbora. Jer, trebalo bi imati na umu da Domovinski pokret nije nešto novo. To su bivši HDZ-ovci koji nisu mogli da 'progutaju' lagano pomeranje sa desnog krila na centar što je uradio Plenković, spuštanje nacionalne lestvice i ulazak u koaliciju sa srpskom strankom. E sad, oni neće ponovo da 'progutaju' Srbe u vladi ako uspostave savez sa HDZ-om. Pitanje je da li će HDZ morati na neki način da se s njima takmiči u 'hrvatstvu' što bi moglo da izazove situaciju koja ne ide na ruku HDZ“.
Jer HDZ je dolaskom Plenkovića i laganim pomeranjem ka desnom centru dobio neke nove glasače tim pre što dobro vodi ekonomiju Hrvatske, dok Milanovićev SDP nema nikakvu ni ideologiju ni program, smatra Dmitrović.
SDP kog je podržao predsednik Milanović koji je najavio da će posle njihove pobede podneti ostavku i postati premijer nije uspeo u toj nameri i ta lista je dobila samo mandat više nego na prethodnim izborima, podseća Dmitrović.
Zato bi, prema njegovom mišljenju, na ponovljenim izborima HDZ možda malo i porastao a „bivši komunisti“ iz SDP-a predvođeni Milanovićem ne bi imali šanse da formiraju neku novu vladu.

Položaj Srba dodatno će se pogoršati

Prema Dmitroviću, položaj Srba koji u Hrvatskoj žive kao građani drugog reda posle ovih izbora dodatno će se pogoršati.
„Oni su u situaciji da nemaju probleme osim da ih neko na ulici napadne ako se bave politikom, kao što je Pupovac i njegov krug. Ali običan mali čovek za koga znaju da je Srbin, koji se deklariše kao Srbin, slavi slavu i ide u crkvu, on ima problem u Hrvatskoj. Naravno, ne govorim o celom hrvatskom narodu ali imaće probleme od ovih koji su glasali za Domovinski pokret, a to je ogroman broj ljudi i to nije za potcenjivanje“, zaključio je Dmitrović.
Pogledajte i:
Članovi HDZ-a nakon parlamentarnih izbora u Hrvatskoj - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2024
REGION
Plenković: Od danas krećemo u formiranje vlade
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala