- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Plenković: Od danas krećemo u formiranje vlade

© AP Photo / Darko VojinovicČlanovi HDZ-a nakon parlamentarnih izbora u Hrvatskoj
Članovi HDZ-a nakon parlamentarnih izbora u Hrvatskoj - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2024
Pratite nas
Andrej Plenković, predsednik HDZ, relativnog pobednika parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, poručio je da je bitno da je ta stranka po treći put zaredom uverljivo pobedila na izborima održanim, kako je rekao, zahvaljujući Zoranu Milanoviću, u ovaj bizaran dan.
„Još važnije je da od sutra ujutru krećemo u formiranje nove parlamentarne većine, kako bi formirali treću vladu“, rekao je Plenković u sedištu stranke.
Čestitajući drugim političkim strankama, Plenković poručuje da će HDZ nastaviti svoju politiku koja je zaštitila građane od mnogih kriza i sačuvala hrvatsku privredu.
„I upravo imajući na umu da su ovi izbori održani u zahtevnim okolnostima samo po sebi predstavlja složen zadatak, što smo kampanju vodili u flagrantnom kršenju Ustava zahvaljujući Milanoviću, bez obzira što smo ih porazili, oni i dalje govore o nekoj kvazi vladi nacionalnog spasa“, rekao je Plenković.
I ta velika razlika između nas i drugih političkih stranaka, pogotovo ovih koji su artikulisali svoj govor mržnje prema HDZ-u umesto da čestitaju, formirali su atmosferu koja nije primerena, primetio je Plenković.
„Pozivam sve one stranke koje su dobile poverenje hrvatskih građana, a ne pokazuju ovu apriori isključivost, a tu mislim na SDP, uz sve kršenje Ustava i prolivanje žuči, da nam se pridruže. SDP je osvojio samo jedan mandat više u odnosu na prošle izbore i oni ne zaslužuju ni na koji način da vode hrvatsku vladu", rekao je Plenković.
Na ovim izborima, kazao je, pobedio je HDZ zajedno sa partnerima.
„Mi ćemo naravno voditi računa o interesima hrvatske države i privrede, gde zasigurno ima jedan ključni interes, a to je garancija čvrste stabilnosti, odmah formiranje nove vlade jer samo u ovako zahtevnim i izmenjenim geopolitičkim prilikama možemo garantovati stabilnost“, kazao je hrvatski premijer.
Tri puta zaredom pobediti na izborima, dodao je, itekako je zahtevno i zato je vreme da se sada malo zabavimo, jer vreme je pobeda i slavlja.
„A već od sutra krećemo u nove zadatke u nacionalnom interesu hrvatskog naroda i hrvatske države“, zaključio je Plenković.
Andrej Plenković snimljen posle glasanja - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2024
REGION
Nezvanični rezultati parlamentarnih izbora u Hrvatskoj: Najviše glasova dobio HDZ, ali nema većinu
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala