- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sa Rusima ponavljaju jugoslovenski scenario: Šef olimpijskog komiteta pokazao pravo lice

© AP Photo / Silvia IzquierdoPredsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah
Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2024
Pratite nas
Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah u razgovoru sa ruskim prankerima Vovanom i Leksusom rekao je da pojedini ruski sportisti žele da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu i celu situaciju je uporedio sa primerom nekadašnje Jugoslavije.
Ruski pranker Aleksej Stoljarov (Leksus) putem video-veze razgovarao je sa Bahom, kojem se predstavio kao visoki afrički zvaničnik. Tokom razgovora, Leksus se dotakao teme neutralnog statusa ruskih sportista na Olimpijadi u Parizu.

„Imamo mnogo takvih presedana. Pre svega, što se tiče Srbije i Jugoslavije – Jugoslaviji su svojevremeno zabranili da učestvuje na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine. Isto rešenje, koje sada nudimo sportistima iz Rusije, tada je primenjivano na jugoslovenske sportiste. To je bio isti pristup. To se koristilo i u drugim slučajevima. Videćete sportiste – oni žele da dođu“, rekao je Bah.

Na pitanje o potencijalnom broju ruskih predstavnika na OI u Parizu, šef MOK-a je odgovorio da to „zavisi od njihovih sportskih rezultata“.
Niko iz Međunarodnog olimpijskog komiteta se nije oglašavao sa komentarom nakon šale ruskih prankera sa Bahom.

„Bilo je zanimljivo saznati da Bah smatra da Rusi treba da se kazne kao i nekada Srbi, jer on misli da je to isključivanje (sa OI) – ista situacija“, rekao je Aleksej Stoljarov (Leksus) u komentaru za Sputnjik.

Ranije je MOK saopštio da ruski sportisti mogu učestvovati na OI u Parizu koje će biti održane od 26. jula do 11. avgusta u pojedinačnom neutralnom statusu, uz poštovanje niza kriterijuma. Neutralni sportisti nastupaće sa posebnom himnom i zastavom. Rusima neće biti dozvoljeno da učestvuju u defileu sportista na ceremoniji otvaranja. Zbog ograničenja učešća u kvalifikacionim takmičenjima, za OI će moći da se kvalifikuje najviše 55 ruskih sportista.
Pogledajte još:
Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah nakon konferencije za medije u sedištu MOK-a u Lozani - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2024
RUSIJA
Smehotresno! Kako su dva Rusa nasankala šefa Olimpijskog komiteta - ne može da se opiše rečima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala