- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Omaž avangardi: Počelo snimanje filma „Izlet“ prema delu Miće Popovića

© SANU - Kolekcija Jovana i Vesne PopovićMiodrag Mića Popović, Otkrivanje Brojgela (1974) - Kolekcija Jovana i Vesne Popović
Miodrag Mića Popović, Otkrivanje Brojgela (1974) - Kolekcija Jovana i Vesne Popović - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2024
Pratite nas
Reditelj Nenad Pavlović snima film „Izlet“ po istoimenom romanu slikara, filmskog reditelja i književnika Miće Popovića, čija se premijera očekuje početkom 2025. godine, saopštili su danas producenti.
Autor trilera „Trag divljači“ (2022) NenadPavlović od početka aprila na Dunavu kod Novog Sada snima svoj drugi igrani film na osnovu Popovićevog romana „Izlet“ iz 1957. godine.
Kako je najavljeno, „Izlet“ će biti sniman do 10. maja na lokacijama u Petrovaradinu, rečnom ostrvu na Dunavu, kao i u Beogradu.
Scenario potpisuju Pavlović i slikarev sin Jovan Popović, a u saopštenju se dodaje da je film „omaž Mići Popoviću i (reditelju) Živojinu Pavloviću“.
Ideja autora je, kako je navedeno, da se kroz filmski izraz “oda počast velikim epohama naše kulture – zenitizmu u književnosti, pokretu ‘Mediala’ u slikarstvu i ‘crnom talasu’ u kinematografiji“.
„'Izlet' će biti crno-bela filmska priča koja govori o traganju mladog umetnika za smislom, slobodom, umetničkim izrazom, ali i pronalaženjem svog mesta u svetu koji ga okružuje“, naveli su producenti.
Glavnog junaka Tomu igra Stefan Vukić, a u podeli su i Jovo Maksić, Nenad Heraković, Radoslav Milenković, Denis Murić, Radoje Čupić i Milena Pavlović. Tu su i Milena Radulović, Milica Trifunović, Marija Opsenica, Elizabeta Đorevska, Antonio Skarpa, kao i Dragan Bjelogrlić i Predrag Miki Manojlović.
„Izlet“ samostalno producira filmska kuća Digimedija, producenta Predraga Popovića, a u autorskom timu su i direktorka fotografije Bojana Andrić, dramaturg Nebojša Pajkić i drugi.
Katalog za izložbu Beograd: dvadesete godine dvadesetog veka Istorijskog arhiva Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2024
KULTURA
Neuništivi duh velegrada: Kako je izgledao Beograd pre jednog veka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala