- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

G7: Ruska imovina će ostati zamrznuta sve dok ne bude nadoknađena šteta Ukrajini

© Sputnik / Vladimir TrefilovNovčanice
Novčanice - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2024
Pratite nas
Nakon sastanka u Vašingtonu, ministri finansija G7 i šefovi centralnih banaka složili su se da rusku imovinu drže zamrznutom dok od Rusije ne dobiju nadoknadu za štetu nanesenu Ukrajini, navodi se u zajedničkom saopštenju ministara.
„Potvrđujemo našu odlučnost da dobijemo od Rusije kompenzaciju za štetu nanetu Ukrajini. Do tada će ruska suverena imovina u našim jurisdikcijama ostati zamrznuta“, navodi se u saopštenju nakon sastanka na marginama konferencije Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.
Zemlje G7 takođe pozdravljaju sve predloge da se prihodi od zamrznute ruske imovine usmere u Ukrajinu.
„Takođe pozdravljamo korake koje su preduzele Britanija i SAD da se obustavi trgovina ruskim baznim metalima na njihovim globalnim berzama metala“, navodi se u saopštenju.
Učesnici sastanka će na predstojećem samitu G7, koji će biti održan u junu u Italiji, informisati lidere zemalja G7 o načinima korišćenja ruskih sredstava u interesu Ukrajine.
Šefica Evropske centralne banke Kristin Lagard je na sastanku u Vašingtonu rekla da svi predlozi o predaji ruske zamrznute imovine Ukrajini nose pravne rizike. Ona je upozorila da bi prelazak sa zamrzavanja imovine na konfiskaciju imovine mogao „poremetiti međunarodni poredak koji želite da zaštitite. Koje biste želeli da Rusija poštuje“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala