- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
FK-3 raketni štit neba Srbije - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruska PVO oborila ukrajinske dronove iznad Kurske i Belgorodske oblasti; Eksplozije u Odesi

Pratite nas
Ukrajinski militanti izveli su noću raketni udar na Krimu raketama Atakams, sistem protivvazdušne odbrane je dejstvovao iznad Džankoja i Simferopolja. U Belgorodskoj oblasti dejstvovao PVO.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:39 30.04.2024
Ukrajinski mediji javljaju o eksplozijama u Odesi.
22:37 30.04.2024
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Kirovogradskoj, Dnjepropetrovskoj, Nikolajevskoj, Harkovskoj i Odeskoj oblasti Ukrajine, kao i u delovima Zaporoške i Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva.
22:25 30.04.2024
Zemlje kolektivnog Zapada neće Ukrajini predati samo lovce-bombardere F-16, već i kompletnu opremu za njih, potvrdio je predsedavajući Komiteta Združenog generalštaba američkih snaga general Čarls Braun.
„U vezi sa tim što predajemo (Ukrajini) lovce F-16, ne radi se samo o avionima, već i o obuci pilota i obuci kadrova za održavanje. I takođe o garantovanju (Kijevu) sistema naoružanja uključenih u komplet“, rekao je američki general, govoreći na saslušanju u Komitetu za oružane snage Predstavničkog doma SAD.
„Takav dijalog vodimo. Ne radi se samo o tome da (Kijev dobije da koristi ove) avione, već i da se dođe do (njihovog) punog potencijala“, naglasio je Braun, dodavši da aludira na razgovore unutar zapadne kontakt-grupe o koordinaciji isporuka oružja Ukrajini.
22:16 30.04.2024
Ruski vojnici u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Zapadni mediji: Ako ruska vojska zauzme Časov Jar, preuzeće kontrolu nad okolnim gradovima
20:20 30.04.2024
Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski dron avionskog tipa iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
18:04 30.04.2024
Greška Ukrajinaca kod Očeretina
Uspešnoj ofanzivi ruskih snaga kod Očeretina doprinela je i greška ukrajinske vojske, piše „Biznis insajder“.
„Greška ukrajinske vojske je, izgleda, omogućila ruskim snagama da se bez ikakvih prepreka probije i zauzme veći deo sela“, navodi se u članku.
Kako se dodaje, greška Kijeva je bila rotacija elitne 47. mehanizovane brigade i 115. mehanizovane brigade u blizini Očeretina. To je iskoristila ruska vojska i stvorila prostor za napad.
Podsetimo, rusko Ministarstvo odbrane je ranije danas saopštilo da su jedinice grupe „Centar“ poboljšale taktički položaj i nanele poraz jedinicama tri ukrajinske brigade kod mesta Novobahmutovka i Očeretino u DNR.
17:42 30.04.2024
Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinsku bespilotnu letelicu avionskog tipa iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
17:29 30.04.2024
Poverenje Ukrajine u saveznike, zemlje članice NATO-a, poljuljano je zbog kašnjenja u isporukama oružja, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg u intervjuu agenciji Rojters.
17:21 30.04.2024
Sjedinjene Američke Države će nastaviti da podržavaju Kijev bez obzira na ishod borbenih dejstava Ukrajine i Rusije, izjavio je koordinator za stratešku komunikaciju u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi.
„Bez obzira na to kada će se ovaj rat završiti, bez obzira na to kako će se ovaj rat završiti, Ukrajina će i dalje imati dugu granicu sa Rusijom i one će i dalje imati legitimne potrebe u oblasti bezbednosti“, istakao je Kirbi na konferenciji za medije.
17:00 30.04.2024
16:57 30.04.2024
Oko 15 hiljada vojnika Oružanih snaga Ukrajine dobilo je disciplinske kazne zbog odbijanja da izvršava naređenja ili neovlašćenog napuštanja vojne jedinice, izjavio je poslanik Vrhovne rade Ukrajine Jurij Kameljčuk iz propredsedničke partije Sluga naroda, prenosi portal „Strana“.
Prema njegovim rečima, to je zvanična cifra. Istovremeno, Kameljčuk je kao najveći problem nazvao to što „među njima ima malo ljudi koji su spremni da ponovo uzmu oružje u ruke“.
Poslanik je dodao i da ti vojnici nisu nigde raspoređeni, kao i da se ne nalaze u zatvoru ni u kaznenom bataljonu.
„Ali nema nikakvih sudskih ročišta kako bi se utvrdio njihov status – da li su za nešto krivi ili ne“, objasnio je on.
16:57 30.04.2024
Evropska komisija predložila je državama članicama da samostalno odluče da li vredi da prinudno vraćaju u otadžbinu ukrajinske građane koji su vojni obveznici, a koji su dobili pravo na privremenu zaštitu u Evropskoj uniji, izjavila je zamenik EK i evropskog komesara za vrednosti i transparentnost Vera Jurova na konferenciji za novinare.
Ministar spoljnih poslova Belgije Ađa Labib ocenila je, sa druge strane, da ukrajinske građane koji su dobili pravo na privremenu zaštitu ne treba nasilno slati u Ukrajinu, ali da konačnu odluku treba da donese vlada.
Istovremeno, vicepremijer i ministar za nacionalnu odbranu Poljske Vladislav Kosinjak-Kamiš rekao je novinarima nakon sednice vlade, da EU treba da donese odluku o predaji Ukrajini građana koji su vojni obveznici.
16:42 30.04.2024
Neizbežno je da Sjedinjene Američke Države i Rusija razgovaraju, izjavio je američki kongresmen iz redova demokrata Adam Smit.
„Treba da razgovaramo sa Kinom. U nekom momentu, verujem da treba da razgovaramo i sa Rusijom. Moramo da iskoristimo diplomatsko umeće i naše partnerstvo, jer sam zaista zabrinut zbog početka formiranja saveza Rusije, Irana, Kine i drugih“, rekao je Smit na sednici u Kongresu uz učešće rukovodstva Pentagona.
16:34 30.04.2024
Mogući sporazum između Ukrajine i SAD o finansijskoj pomoći na deset godina dovešće do beskonačnog rata, ocenio je američki biznismen i vlasnik društvene mreže „Iks“ Ilon Mask.
„Beskonačan rat“, napisao je Mask, komentarišući izjavu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da Kijev i Vašington pregovaraju o vojnoj i finansijskoj pomoći u narednih deset godina. Pomoć se razmatra zajedno sa bilateralnom sporazumom o saradnji u sferi bezbednosti na kojem se radi.
16:29 30.04.2024
PVO sredstva uništila su dva ukrajinska drona iznad Kurske i jedan dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt saopštio je da je u granatiranju sela Kozino koje je izvela ukrajinska vojska poginula jedna žena, a još jedna je ranjna i hospitalizovana.
12:28 30.04.2024
Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
▪Ruska grupa „Zapad“ odbila je pet napada, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 90 vojnika;
▪Jedinice grupe Jug Oružanih snaga Rusije poboljšale su situaciju duž linije fronta, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 440 vojnika i dva tenka;
▪Jedinice grupe „Istok“ Oružanih snaga Rusije zauzele su povoljnije položaje, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 100 vojnika;
▪Ruske trupe su pogodile hangar za sklapanje dronova Oružanih snaga Ukrajine;
▪Jedinice grupe "Centar" Oružanih snaga Rusije poboljšale su svoj taktički položaj i odbile devet kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, gubici ukrajinskih snaga iznosili su 145 vojnika, tri borbena vozila Bredli;
▪Ruska protivvazdušna odbrana oborila je deset bespilotnih letelica, šest projektila Atakams i dve bombe Hamer.
08:29 30.04.2024
08:01 30.04.2024
Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena razmatra uvođenje zabrane uvoza obogaćenog uranijuma iz Rusije, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07:11 30.04.2024
U Belgorodskoj oblasti je aktiviran PVO sistem, jedna vazdušna meta je oborena na prilazu gradu, žrtava i razaranja nije bilo, napisao je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.
Prema preliminarnim podacima, nije bilo žrtava i razaranja.
07:06 30.04.2024
Ukrajinski militanti izveli su noću raketni udar na Krim raketama Atakams, sistem protivvazdušne odbrane je dejstvovao iznad Džankoja i Simferopolja, izjavio je Vladimir Rogov, predsednik javnog pokreta "zajedno za Rusiju".
Prema preliminarnim podacima, Kijev je koristio je koristio nekoliko balističkih projektila Atakams za napad na mirno poluostrvo.
On je pojasnio da je pre raketnog napada na poluostrvo objavljen alarm za opasnost i blokiran Krimski most.
Ranije je Njujork tajms, pozivajući se na svoje izvore, izvestio da je Pentagon priznao da će Ukrajina moći da koristi nedavno isporučene rakete Atakams većeg dometa za udar na Krim. Cilj je da se „pojača pritisak“ na poluostrvu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala