- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Republika Srpska neće primenjivati rezoluciju o Srebrenici

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2024
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Srpska neće primenjivati rezoluciju o Srebrenici, ukoliko bude usvojena u Generalnoj skupštini UN, da veruje da će Narodna skupština Srpske danas odlučiti da Zlatko Lagumdžija ne može da bude ambasador BiH u UN i da će tražiti da on bude povučen.
Dodik je rekao da je Lagumdžija prekršio zakone BiH u pokušaju da satanizuje Srbe i da im nanese istorijsku krivicu i ljagu.
Govoreći o velikom mitinguSrpska te zove“, Dodik je istakao da jedinstvo srpskog naroda poručuje da je dosta sa pritiscima na Republiku Srpsku, ali da je objektivno da će se takvi pritisci nastaviti.
Naveo je da su bosanski muslimani zloupotrebili mehanizam međunarodnog predstavljanja BiH tako što su individualno i bez odluka nadležnih organa dali inicijativu za donošenje određenog akta u UN.
Istakao je da to nije bezazleno i da su sve njihove priče uvek iste, te da to uvek ide ka krajnjem cilju - satanizaciji srpskog naroda.
„Da su želeli da to bude objektivno i da služi nekom pomirenju, sigurno to ne bi uradili. Pokušalo bi se da se nađe neka neutralna međunarodna komisija koja će nešto da uradi. Oni to nikada nisu hteli. Oni nikada nisu hteli da naprave izveštaj o stradanju Srba u Sarajevu koje je tražila međunarodna zajednica, pa odustala“, rekao je Dodik za RTRS.
On je ponovio da je srušen mehanizam međunarodnog predstavljanja BiH jer bosanski muslimani smatraju da je najvažnije da samo sebe predstave i prikažu svoju istinu.
„Zato nalaze uvek svoje tradicionalne prijatelje. Ne treba mnogo Nemcima da sponzorišu da je neko drugi kriv jer time beže od svoje odgovornosti“, naglasio je Dodik.
On je rekao da niko ne spori da se u Srebrenici desio zločin, ali se desio i zločin prema Srbima i da se radi sve što je moguće na zaustavljanju usvajanja najavljene rezolucije.
„Pogotovo Srbija, koja je članica UN i ona kroz te mehanizme može to da uradi“, rekao je Dodik, prenela je Srna.

„Srpska pokazuje da može da funkcioniše sama, BiH to ne može“

Dodik je ponovio je da u Srebrenici nije počinjen genocid i da ono što se tamo desilo ne ispunjava elemente tog krivičnog dela i sa tim se, kako je ukazao, slažu svi relevantni pravnici koji se bave tom materijom.
„Moram reći da se 3. maja obeležava stradanje u Dobrovoljačkoj, ali to kod muslimana ne postoji. Zločinac je smo onaj za kojeg oni misle da jeste. Uporno pokušavaju da nametnu broj od 8.000 stradalih u sedam dana. To je potpuna laž“, rekao je Dodik.
Ako su muslimani hteli pomirenje, trebalo je da priznaju i srpske žrtve, a ne da ih negiraju, istakao je Dodik.
Genocid se nije desio. Mi izjavljujemo saučešće svim porodicama stradalih. Ovo je međunarodni izveštaj o stradanju svih naroda. Nije samo favorizovanje Srba. Ali ni u jednom njihovom izveštaju se ne spominju Srbi. To je problem“, rekao je Dodik povodom sednice NSRS na kojoj je na dnevnom redu Međunarodni izveštaj u kojem stoji da se genocid u Srebrenici nije dogodio.
Naveo je da građani Republike Srpske ne treba da brinu, da Srpska pokazuje da može da funkcioniše sama, a da BiH to ne može.
„Srpska može i bez američkog ambasadora, pokazuje da može da funkcioniše i pokazuje da je stabilna. Samo ovog meseca isplatili smo penziju, a narednu ćemo isplatiti 10 dana pre roka, 30. aprila, da bi bila pre 1. maja i pre Vaskrsa“, kazao je Dodik.
Ponovio je i da Republika Srpska ne želi da bude ovakvoj BiH i ne mari, kaže, što ga optužuju da se zalaže za samostalnost Srpske.
Razvijena zastava Republike Srpske u Istočnom Sarajevu - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2024
REGION
Hajka na Dodika, rezolucija o Srebrenici - kolektivni Zapad izgubio kompas
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala