- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hajka na Dodika, rezolucija o Srebrenici - kolektivni Zapad izgubio kompas

© Foto : RTRSRazvijena zastava Republike Srpske u Istočnom Sarajevu
Razvijena zastava Republike Srpske u Istočnom Sarajevu - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2024
Pratite nas
Odbrana institucije predsednika Republike Srpske je odbrana Republike Srpske i njene ustavne pozicije u Dejtonskoj strukturi BiH. Odupreti se pritiscima i pravnom nasilju nad Ustavom BiH znači sačuvati Republiku Srpsku i njene demokratske institucije, to jest sačuvati slobodu srpskog naroda u BiH.
Ovako bi se mogla sažeti rasprava na tribini „Proces protiv predsednika Srpske kao kraj BiH“, koju su u Beogradu, u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji organizovali portali „Sve o Srpskoj“ i „Fakti“.
Nametanje izmena izbornog zakona protivno proceduri, kao i predlog rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN bez saglasnosti predstavnika srpskog naroda, kao i nelegalna odluka da se lažna država Kosovo primi u Savet Evrope pokazuju da je kolektivni Zapad izgubio kompas i srlja u nelegalnost, rekao je Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.
„Iako je jasno da Zapad neće ni lako ni skoro prihvatiti legalnost kao najvažniju odliku svakog rada, međunarodno pravo i puno poštovanje naroda i država, to jest neće se dobrovoljno odreći sile dvostrukih standarda, ekonomskog porobljavanja i okupacija tamo gde mu se čini da je to još moguće, a sve da bi u konačnom obračunu sa Istokom i slobodnim državama sveta tražio prihvatanje zatečenog stanja, sasvim je sigurno da će se svet dovesti u red i da se period unipolarnog sveta i neokolonijalizma završava. Zato je sada važno da imamo čvrst karakter i da budemo jedinstveni, sabrani i istrajni u odbrani naše Republike Srpske i naše Srbije“, naveo je on.

Od Veleizdajničkog procesa do suđenja Dodiku

Prema rečima profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu, istoričara dr Miloša Kovića, proces protiv Milorada Dodika mora se sagledati u dužoj istorijskoj perspektivi jer, kako kaže, od početka 20. veka, planovi uništenja srpskog naroda zapadno od Drine praćeni su organizovanjem montiranih političkih procesa na kojima je suđeno celom srpskom narodu, njegovoj istoriji, nasleđu i simbolima.
Sve je počelo Veleizdajničkim procesom u Zagrebu 1909, da bi se nastavilo nizom procesa za vreme Prvog svetskog rata, među kojima je Banjalučki proces bio najveći.
„Praksa izvođenja Srba na sudske procese obnovljena je i u našem vremenu. I nju prati medijska hajka na Srbe, kao i genocid, počinjen nad Srbima u Hrvatskoj i na Kosovu i Metohiji. Pred Međunarodnim sudom pravde za bivšu Jugoslaviju u Hagu Srbima se iznova sudi zbog njihove istorije, predanja, zbog njihove želje da budu slobodni i ujedinjeni. Nastavilo se sa sudskim progonima vođa Srba u Crnoj Gori (afera „Državni udar“), da bi vrhunac bezakonja nad srpskim narodom bio postignut najnovijim sudskim procesom protiv predsednika Republike Srpske“, zaključio je Ković.
Zapad je demonstrirao da je spreman da koristi različite forme pritiska kako bi BiH održao u životu i ostvario utopistički plan izgradnje unitarne države, ali ni posle 28 godina postojanja dejtonske BiH ovaj plan nije se ostvario, konstatovao je ambasador BiH u Srbiji, Aleksandar Vranješ.
Međutim, intervencije i akcije kolektivnog Zapada samo su oslabile temelje državne zajednice.
„Sva sila koju imaju i manifestuju, svo ekonomsko i geopolitičko preimućstvo, sva medijska i propagandna nadmoć, svi upotrebljeni štapovi i obećane šargarepe poslednje tri decenije, nisu bili dovoljni da unitarizuju i etatizuju BiH. Drugim rečima, imaju moć da kažnjavaju, ali ona nije dovoljna da BiH pretvori u državu prema njihovim merilima“, konstatuje Vranješ.

Srpska u BiH treba da se ponaša kao Slovenija u Jugoslaviji

Prema rečima geopolitičara Milomira Stepića, iako svetske geopolitičke prilike u svetu postaju sve komplikovanije, za Republiku Srpsku i srpski činilac na Balkanu, one srednjoročno i dugoročno mogu da budu sve povoljnije za rešavanje ključnih nacionalnih izazova.
Zapad će imati sve manje načina da obuzdava Republiku Srpsku, a udar na predsednika republike kao personifikaciju njene političke nomenklature dokaz je nemoći.
„To dokazuje još jednu krucijalnu stvar: da je Republika Srpska na pravom putu kada lagano, oprezno preusmerava svoj državni brod suprotno od nenaklonjenog Zapada – ka BRIKS-u i suprotno od unitarističkog Sarajeva – ka razdruživanju. Razdruživanje je pravi model koji ona treba da primenjuje ne spram BiH u vidu secesije, već spram FBiH u vidu razlaza“, smatra Stepić.
Ova taktika je, kaže Stepić, analogna taktici Slovenije početkom devedesetih godina.
Zapad postupa po principu poretka zasnovanog na pravilima, koje sami pišu i sami ukidaju, po potrebama geopolitičkog trenutka – zato i uništavaju međunarodno pravo. U vreme Dejtona, tada im je bio potreban mir, što danas, više od četvrt veka kasnije ne važi, rekao je politikolog Aleksandar Pavić.
Na dnevnom redu je uspostavljanje čvrste zapadne kontrole nad srpskim prostorom, što podrazumeva i faktičko ukidanje Republike Srpske, što je, kako kaže, izazov ne samo za Srpsku, nego i za Srbiju.
Kako smatra dekan banjalučkog Fakulteta bezbednosti, dr Predrag Ćeranić, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik zapadnim centrima moći suprotstavljaju se različitim stilovima, ali sa istim ciljem – da se sačuva srpska državnost. U tom kontekstu treba čitati i udare na predsednika Srpske.
„Pokušavali su da ga sklone uličnim protestima , zatim osporavanjem izbornih rezultata, a sada pokazuju golu silu i nepravdu kroz sudske, odnosno političke procese i nametanjem zakona u najosetljivijoj društvenoj oblasti – izborima. Jer cilj je – skloni suverenistu, a na vlast dovedi „naše““, kaže Ćeranić.

Zajedničke institucije – postdejtonska gangrena

Milorad Dodik upozorio je da je BiH zapadni eksperiment koji je osuđen na propast i raspad, da i samo njeno postojanje destabilizuje region i da će Srpska na prisiljavanje na nedejtonsku BiH odgovoriti pokretanjem samostalnosti, podsetio je glavni urednik portala „Fakti“ i „Sve o Srpskoj“ Đuro Bilbija.
Pomoću „duha Dejtona“, Zapad je uništio dejtonsku BiH kao jedino moguću zajednicu dva državotvorna entiteta, Ustavni sud pretvoren je u kolonijalni sud, a ostale institucije u sredstva za postizanje unitarizacije BiH.
„Sada su sve zajedničke institucije BiH antidejtonska gangrena. Tužilaštvo BiH i Sud BiH su u pokušaju atentata na Republiku Srpsku i instituciju predsednika Srpske. Bošnjaci i njihove elite vode svoj džihad protiv Dejtonskog sporazuma, dejtonske BiH i Republike Srpske, njenih institucija i naroda. Moglo bi se reći, hibridni rat koji ima javnu i tajnu podršku svih koji su kroz istoriju okupirali BiH“, decidan je Bilbija.
Postavljena na koloseke „duha Dejtona“, BiH je postala, kako Bilbija kaže, gasna komora za Srbiju i Srbe, a izlaz iz nje je da Republika Srpska treba da proglasi dejtonsku samostalnost u okvirima dejtonske BiH.
To, prema njegovim rečima, znači, da Srpska treba da vrati sve nadležnosti koje su prenete na nivo zajedničkih institucija, kao i da ponudi deklaraciju o suverenitetu BiH koju je nedavno predložio Milorad Dodik, rekao je Bilbija.
BiH je pod hibridnom okupacijom, kao uostalom i cela Evropa, kaže sociolog Slobodan Reljić, a najveća udica-varalica u toj okupaciji je evropski put.
Povodom četvrt veka bombardovanja Srbije, jasno se pokazalo da EU, kao satelit Vašingtona četvrt veka nije uspela da normalizuje postjugoslovenski prostor ni u jednom segmentu. To, prema Reljićevim rečima, pokazuje svu uzaludnost vezanosti srpskih, pa i balkanskih političkih elita za takozvani evropski put kao rešenje projektovane nestabilnosti u kojoj živimo od pada Berlinskog zida.
Pogledajte i:
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2024
REGION
Dodik pred Sudom BiH u Sarajevu: Tužilaštvo bez dokaza improvizuje suđenje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala