Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta se dešava od podnošenja rezolucije o Srebrenici do glasanja

Generalna skupština UN - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2024
Pratite nas
Debata o rezoluciji koju će, kako se očekuje, biti podneta na usvajanje Generalnoj skupštini UN,a po kojoj bi se 11. juli proglasio Međunarodnim danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, može da traje danima, a da li će biti usvojena ali ne, umnogome zavisi od načina glasanja. U svakom slučaju, akti GS UN nisu obavezujuće prirode.
Ovo je komentar diplomate i bivšeg ambasador Branka Brankovića povodom rezolucije o Srebrenici koja bi trebalo da bude pokrenuta večeras na Ist Riveru. Generalna skupština UN bi mogla da raspravlja o ovom dokumentu već 2. maja.

Rezolucija nije obavezujuća

Branković objašnjava da može da se desi da uopšte i ne dođe do toga da rezolucija bude usvojena.
„Sama debata o rezoluciji završava se glasanjem posle čega se zna da li je usvojena ili ne. Postoje dva načina glasanja: uobičajeno je ono gde je potrebna prosta većina prisutnih plus jedan glas ili drugi način koji obično bude od neke od strana zatražen a to je da se glasa dvotrećinskom većinom koja je prisutna. Ovaj drugi način je složeniji,“ kaže Branković.
On napominje da u sali tokom glasanja ne moraju da budu prisute sve članice UN, ali isto tako svi koji žele imaju pravo da uzmu učešće u debati.
„Iz tog razloga debata može da traje satima ili danima…. Jer siguran sam da će, ma koliko da ima ovih zapadnih država koje guraju ovu rezoluciju, isto tako biti i onih na čelu sa nama koji će imati šta da kažu kao kontra adute,“ uveren je Branković.

Metod glasanja mnogo znači

Naš sagovornik takođe ističe i da mnoge države to jest delegacije ne mogu samostalno da donose apriori odluke već su obavezne da o svakom važnijem izlaganju čuju mišljenje svoje matične države.
„To takođe oduzima vreme, a siguran sam i da je Srbija već obavila dosta razgovora sa delegacijama iz UN i da ima otprilike neki plan kako će nastupiti i na koji način glasanja će se odlučiti,“ dodaje Branković.
Po njegovom mišljenju, mi se nećemo tek tako predati i siguran je da ćemo imati i mi šta da pomenemo što će biti ekvivalent onoga što se bude iznosilo u prilog ovoj rezoluciji.
Srbija ima svoje adute
„Mi smo već najavili da ćemo potegnuti priču oko Kragujevca i Jasenovca i postaviti pitanje da li je tu bilo genocida. Međutim, ako rezolucija prođe to neće imati nikakvu obavezujuću ulogu za bilo koju državu. Jasno je da u SB UN ona neće moći da prođe zbog bar dva veta koja će biti uložena tako da neće biti obavezujuća,“ zaključuje Branković.
Iz Srbije je takođe već upozoreno da se predlaganjem rezolucije o Srebrenici uz podršku BiH, a bez saglasnosti Republike Srpske, narušava Dejtonski sporazum, Ustav BiH i svi principi na kojima počiva mir u toj zemlji. Cilj je, kako kaže šef srpske diplomatije Ivica Dačić, da se srpski narod označi kao genocidan a postavlja se pitanje zašto onda nema rezolucije o genocidu nad srpskim đacima u Kragujevcu i Jermenima.
Pogledajte i:
Logo Republike Srpske na džinovskoj majci - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2024
REGION
Prvi kontraudar iz Banjaluke protiv pokušaja da se Srbima udari - anatema genocidnog naroda
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2024
SRBIJA
Dačić: Usvajanje Rezolucije o Srebrenici otvorilo bi Pandorinu kutiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala