- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Podli plan Pariza protiv Rusije – iza kulisa Olimpijskih igara

© Sputnik / Gilьem Beйker / Uđi u bazu fotografijaOlimpijski krugovi na Trgu Trokadero u Parizu
Olimpijski krugovi na Trgu Trokadero u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2024
Pratite nas
Inicijativu Emanuela Makrona da se objavi „olimpijsko primirje“ na svetskim ratištima, uključujući i Ukrajinu, tokom trajanja letnje Olimpijade u Francuskoj, moskovska stručna javnost vidi kao „licemerje i cinizam“, s obzirom na to da upravo francuski predsednik isporučuje Kijevu oružje i šalje plaćenike u tu zemlju, ne mareći za žrtve i razaranja.
Eksperti skreću pažnju na činjenicu da je Francuska u početku učinila sve da spreči ruske sportiste da prisustvuju Olimpijadi, nakon čega je počela da predlaže primirje u Ukrajini. Ovde su opet posredi dvostruki aršini. Makron podržava zabranu da ruski sportisti ne nastupaju pod zastavom svoje zemlje. Drugim rečima, Rusi ne mogu, a Izraleci – mogu, jer je „Izrael žrtva“.
„Makron je zaista i još pre mesec i po dana pozivao da se obustavi specijalna vojna operacija u Ukrajini, a sada je ovome dodao i Pojas Gaze, ali teško da će (izraelski premijer Benjamin) Netanjahu reagovati na ove pozive – on ne reaguje ni na pozive Vašingtona, niti Londona. Pariz očigledno nije u prvom redu onih koji mogu da utiču na postupke izraelskog rukovodstva. Tim pre, nema nikakvog smisla da Moskva odgovara na pozive Francuske, koja učestvuje u ratu protiv Rusije u Ukrajini. Rusija uostalom zvanično ne učestvuje na Igrama, isključena je sa Olimpijade“, kaže ruski ekspert Dmitrij Solonjikov.
Komentarišući različit tretman ruskih i izraelskih sportista, Makron je rekao da je izraelskim sportistima dozvoljeno da nastupe na Olimpijskim igrama pod nacionalnom zastavom, „možemo da se ne slažemo sa Izraelom o modalitetima odgovora i zaštite, ali ne možemo reći da je Izrael napadač“, dok se Rusija „odlučila na agresorski rat koji traje više od dve godine“.
Dakle, povlačeći paralele sa Izraelom, koji je pokrenuo vojnu operaciju u Palestini u jesen 2023. godine, Makron je rekao da Izrael nije „napadač“ i da je „žrtva terorizma“, te da samo reaguje na teroristički akt. Izgleda da francuski predsednik zaboravlja na ruske žrtve i terorističke napade kijevskog režima u Donbasu od 2014. godine, a danas i na teritoriju Rusije.
Pri tom, Makron odbacuje predloge francuskih političara da se izraelski sportisti na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu takmiče bez isticanja zastave svoje zemlje usred tekuće ofanzive Tel Aviva protiv Hamasa u Pojasu Gaze gde je ubijeno više od 33 hiljade Palestinaca.
„Pozivi Makrona su dobar pi-ar pri lošoj igri. Ovo je pokušaj da obnovi svoj politički značaj i pokaže da Francuska može da se dogovori oko nečega, dok se istovremeno skiva iza leđa ‘velikog ujaka’ - ranije iza Vašingtona, a sada iza Kine“, dodao je Solonjikov.
© AP Photo / Christophe EnaFrancuski predsednik Emanuel Makron najavio je inicijativu za prekid vatre u glavnim sukobima koji su u toku u svetu, uključujući i rat u Ukrajini, tokom Olimpijskih igara u Parizu
Francuski predsednik Emanuel Makron u Izraelu. - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2024
Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je inicijativu za prekid vatre u glavnim sukobima koji su u toku u svetu, uključujući i rat u Ukrajini, tokom Olimpijskih igara u Parizu

„Olimpijsko primirje“ bi poslužilo za naoružavanje Kijeva

Makron je najavio je inicijativu za prekid vatre u glavnim sukobima koji su u toku u svetu, uključujući i rat u Ukrajini, tokom Olimpijskih igara, računajući na pomoć kineskog lidera po tom pitanju. On je rekao da će dati sve od sebe za „olimpijsko primirje“, pojašnjavajući da misli na rat između Izraela i Hamasa, i na rat između Rusije i Ukrajine, kao i u Sudanu.
Lider Kine Si Đinping će doći u Pariz za nekoliko nedelja, a Makron ga je već zamolio za pomoć. Francuski predsednik je ocenio da ovo može biti „diplomatski trenutak za mir".
Međutim, Zapad je odavno prokockao poverenje Rusije, pa ruski eksperti sumnjaju da je ideja o „olimpijskom primirju“ još jedna obmana Zapada, koja će Kijevu omogućiti da pauzu iskoristi za konsolidovanje svojih redova i za naoružavanjeKijeva. Ako je Makron zaista zainteresovan za okončanje sukoba onda bi za početak trebalo da obustavi isporuke naoružanja Kijevu.
Eksperti ističu da je licemerno slušati o primirju od čoveka koji „pumpa“ režim Vladimira Zelenskog oružjem koje ubija civile – projektilima „skalp“, samohodnim haubicama „cezar“ i drugima, dok istovremeno preti da će zvanično poslati svoju vojsku u Ukrajinu.
„Ne vidim nikakvu svrhu da se Kina na bilo koji način meša u ovu stvar. A Si Đinping ima o čemu da se dogovara sa Rusijom, a da to nisu Makronovi zahtevi. Štaviše, pregovori sa Netanjahuom i njegove operacije za Kinu nemaju ni najmanjeg smisla, u bilo kom kontekstu. Dakle, Makronova fina retorika ostaće pusta, jer u njoj nema nikakvog praktičnog smisla“, kaže Solonjikov.
Makronovu izjavu Solonjikov tumači i kao deo priprema za predstojeći mirovni samit o Ukrajini, koji će u junu biti održan u Švajcarskoj bez učešća Rusije.
Kijev želi da održi samit kako bi se usvojila „mirovna formula“ Vladimira Zelenskog, koja predviđa kapitulaciju Rusije.
„Ako ne uspeju da ubede predstavnike Globalnog juga da u potpunosti podrže ‘formulu Zelenskog’, onda postoji rezervna opcija – podržimo Makronov predlog da se obustave vojna dejstva za vreme Olimpijade. Ovo je ‘plan B’“, ocenjuje Solonjikov.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je da planirani pregovori o okončanju rata u Ukrajini mogu biti uspešni samo ako se uzmu u obzir interesi Moskve, odbacujući planirane mirovne pregovore kao zapadnu mahinaciju da se prikupi šira međunarodna podrška Kijevu, dok je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla da je ta konferencija „projekt američkih demokrata“, partije američkog predsednika Džoa Bajdena, i da Moskva neće prisustvovati.

Sport je postao talac političkih igara Zapada

Kremlj je saopštio da Francuska nije iznela zvaničan predlog o mogućem primirju u sukobima tokom Olimpijskih igara u Parizu, ali ukazuje na to da Kijev koristi slične inicijative za pokušaje pregrupisavanja, naoružavanja i slično, što značajno otežava proces razmatranja takvih inicijativa.
Letnje 33. olimpijske igre biće održane u glavnom gradu Francuske, Parizu, od 26. jula do 11. avgusta, a Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je odlučio da kazni ruske i beloruske sportiste zbog događaja u Ukrajini.
Dok MOK očigledno smatra da se izraelski sportisti ne mogu smatrati odgovornim za postupke svoje vlade, za Ruse i Beloruse to ne važi. Na Igrama u Parizu oni će moći da učestvuju individualno kao neutralni sportisti, ali bez zastava, amblema ili intoniranja himni Rusije i Belorusije. Takođe, oni neće moći da učestvuju u defileu sportista na ceremoniji otvaranja.
Sportisti iz Rusije i Belorusije samo će se takmičiti u pojedinačnim sportovima, a timovima iz ove dve zemlje neće biti dozvoljeno učešće na Olimpijskim igrama.
MOK je naveo da sportistima, koji aktivno podržavaju rat u Ukrajini, neće biti dozvoljeno učešće, kao ni bilo kojem pomoćnom osoblju sa sličnim stavom.
U Pariz nisu pozvani ruski ni beloruski vladini, ni državni zvaničnici.
Moskva je izrazila žaljenje što je međunarodni sport postao „talac političkih igara“.
Pogled na Moskvu  - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2024
RUSIJA
Moskva: One koje prati Napoleonova senka, ne smeju zaboraviti poraze iz prošlosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala