- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: One koje prati Napoleonova senka, ne smeju zaboraviti poraze iz prošlosti

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPogled na Moskvu
Pogled na Moskvu  - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2024
Pratite nas
Dok razmišlja o slanju vojske u Ukrajinu, Pariz ne sme da zaboravi poraz u Vijetnamu tokom kolonijalne ere, on treba da posluži kao lekcija onima koje u Jelisejskoj palati progoni senka Napoleona, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„U svetlu najnovijih agresivnih izjava političkog rukovodstva Francuske, koja je otvoreno najavila planove o slanju svoje vojske u Ukrajinu, htela bih da podsetim na godišnjicu poraza Pariza u Vijetnamu. On je postavio temelj raspada francuskog kolonijalnog carstva. Smatramo da istorijski događaji iz tih godina treba da posluže kao dobra lekcija onima koje u Jelisejskoj palati u poslednje vreme bukvalno progoni Napoleonova senka“, rekla je Zaharova tokom brifinga.

Podsetimo, predsednik Francuske Emanuel Makron je krajem februara, na pres konferenciji posle sastanka posvećenog podršci Ukrajine, izjavio da se ne može isključiti mogućnost slanja snaga u Ukrajinu, mada o tome nema konsenzusa među evropskim liderima.
U Kremlju su nakon toga poručili da u slučaju ulaska zapadnih snaga u Ukrajinu neće biti reč o verovatnoći, već o neizbežnosti direktnog sukoba Rusije i NATO.
Makronova izjava o mogućem slanju trupa u Ukrajinu naišla je na oštre kritike brojnih partnera u NATO-u, uključujući Nemačku, kao i političkih snaga u Francuskoj. Lideri francuskih partija optužili su Makrona da uvlači Pariz u sukob i da je neozbiljan, zamerivši mu što se o ovim pitanjima nije konsultovao sa parlamentom. Istovremeno, Makronovu agresivnu retoriku podržali su predstavnici baltičkih država, kao i poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski.
Pročitajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Rekonstrukcija bitke na Berezini 1812. godine - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2024
RUSIJA
„Podsetićemo vas na Berezinu“: Kozački ataman zapretio Makronu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala