- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Podsetićemo vas na Berezinu“: Kozački ataman zapretio Makronu

© Sputnik / Egor Eryomov / Uđi u bazu fotografijaRekonstrukcija bitke na Berezini 1812. godine
Rekonstrukcija bitke na Berezini 1812. godine - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2024
Pratite nas
Vrhovni ataman Međunarodnog saveza kozačkih ratnika Rusije i inostranstva Nikolaj Djakonov apelovao je na francuskog predsednika Emanuelu Makrona da povuče trupe sa ruske zemlje, zapretivši mu u suprotnom „Berezinom“, koja je u francuskom jeziku sinonim za katastrofu.

„Gospodo Francuzi! Gospodine Makron! Povucite svoje plaćenike sa naše svete ruske zemlje. U suprotnom ćemo vas podsetiti šta je 'Berezina'“, rekao je Djakonov.

Ataman je svoje obraćanje snimio u naselju Stanica Luganska u Luganskoj Narodnoj Republici. On je imao u vidu drevnu kozačku kuću iz 1804. godine, koju je uništila ukrajinska granata i podsetio i na činjenicu da Pariz sada isporučuje oružje Kijevu. Djakonov je za uništenje drevne kuće, između ostalog, optužio Pariz, koji je pokrenuo mehanizam građanskog rata u Ukrajini 2014. godine.
Djakonov je napomenuo da su u toj kući do 2014. živeli potomci donskog kozaka Nikolajeva, koji je učestvovao u Borodinskoj bici. Takođe je naglasio da je kozak Nikolajev, zajedno sa drugim ruskim vojnicima, 1814. godine ušao u Pariz koji se predao.
S tim u vezi, obećao je obnovu kuće i drugih poput nje, dodajući da će u tome učestvovati i francuski ratni zarobljenici.
„Učite ruski, dobro će vam doći“, zaključio je ataman.
Podsetimo, bitka na Berezini odigrala se 1812. godine između Napoleona Bonaparte i ruske vojske pod vođstvom Mihaila Kutuzova. Napoleon se povlačio nakon neuspešne invazije na Rusiju i došao u sukob sa ruskim snagama prelazeći preko reke Berezine (kod Barisava, u Belorusiji). Bitka se završila nerešenim ishodom. Francuzi su pretrpeli ogromne gubitke, ali su uspeli da pređu reku i izbegnu da budu zarobljeni. Od tada je izraz berezina u francuskom jeziku postao sinonim za katastrofu.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala