- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Orban: Ukrajina je protektorat Zapada

© AP Photo / Denes ErdosPremьer-ministr Vengrii Viktor Orban
Premьer-ministr Vengrii Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2024
Pratite nas
Ukrajina je danas protektorat Zapada a ne suverena država, a Mađarska želi da između nje i Rusije postoji neka struktura kao tampon-zona, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.
„Mađarski uslov je da između nas i Rusije postoji nešto … Ukrajina danas je samo zapadni protektorat, a ne suverena država a za nas je najvažnije da između nas postoji nešto“, rekao je on na konferenciji desnih konzervativnih političkih snaga u Evropi, prenosi „Mađar nemzet“.
Kako je dodao, ne kritikuje Ukrajince zbog toga što brane svoju zemlju ali pitanje je da li to rade na razuman način.
„Meni je kao nekome sa strane neophodno da razumem uzrok rata. Prema mom sopstvenom iskustvu, Rusi nikada neće dozvoliti Ukrajini da postane član NATO u sadašnjem stanju jer oni žele da između njih i NATO postoji neka tampon-zona… To je uzrok rata“, konstatovao je on.
Upitan da li se smatra prijateljem ruskog predsednika Vladimira Putina Orban je rekao da se Budimpešta zalaže za što skorije mirno rešavanje ukrajinskog sukoba jer on ne može biti rešen na frontu, već su potrebni pregovori.
„Ne radi se o prijateljstvu s Putinom već o realnosti“, naveo je Orban.
Mađarski premijer je ranije u razgovoru sa bivšim kancelarom Austrije Volfgangom Šiselom rekao da je, po njemu, idealna varijanta za Ukrajinu da bude tampon-zona između Rusije i NATO jer će inače izgubiti državnost.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala