Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ana Brnabić: Opozicija neće više objedinjene izbore 2. juna - sada hoće sve na jesen /video/

© Tanjug / Vladimir ŠporčićAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2024
Pratite nas
Predsednik Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je današnji sastanak vlasti i opozicije o izbornim uslovima bio najbolji do sada, ali da dogovor nije postignut jer se, kako je rekla, sve svelo na datum izbora.
"U smislu konstruktivnosti, razmene argumenata, ovaj sastanak je bio daleko najbolji do sada. Jako dobar sastanak i ja mislim da bi se ponosio svaki parlament na svetu. Mislim da je to taj ton i to ponašanje koje mi dugujemo građanima", rekla je Brnabić.
Ona je potom objasnil da dogovor nije postignut zato što se sve svelo na razgovore o datumima i dodala da opozicija više ne želi objedinjene izbore 2. juna, već hoće da sve to bude odloženo za jesen.
"Bilo je nešto više na ovom sastanku razgovora o izbornim uslovima, ali konačno je ultimativno postavljen datum. Ne birački spisak, ne ODIHR preporuke, da li treba da se implementiraju pre ili kasnije...", rekla je Brnabić.
Ponovila je da će se formirati radna tela za primenu ODIHR preporuka i za vršenje uvida, kontrole, nadzora i revizije biračkog spiska.
Ona je rekla da će izbori u Beogradu biće održani 2. juna, kada im je zakonski rok, u najkasnijem mogućem terminu i to na eksplicitni zahtev i molbu predsednika Aleksandra Vučića da se na taj način "izađe u susret opoziciji".
"Izbori kao jedna od važnijih tema današnjih konsultacija, nisu sadržali pitanje neuslovnosti, već pitanje datuma, tako da će se održati kada im je zakonski rok u najkasnijem mogućem terminu, a to je 2. jun i to na eksplicitni zahtev predsednika Republike, koji me je zamolio da izađem u susret, na kraju krajeva opoziciji, da te izbore raspišem i da oni budu u poslednjem mogućem terminu", rekla je Brnabić.
Brnabić je na konferenciji za medije posle sastanka vlasti i opozicije, istakla da je opozicija odustala od svog prvobitnog zahteva da se svi izbori objedine za 2. jun i da taj predlog za njih, kako je rekla, više nije na stolu.
Opozicija sada, dodala je, pominje objedinjavanje izbora za jesen.
To bi, kako je objasnila, dodatno napravilo štetu Beogradu, koji, kako navodi, već dugo funkcioniše pod vođstvom privremenog organa.
"Ne više sada ni na jesen, već ne znamo tačno kog datuma, a imajući u vidu da grad u ovom trenutku funkcioniše pod vođstvom privremenog organa, sa privremenim finanasiranjem, već praktično šest meseci. Kakav bi to signal dalo beograđanima i pokazalo ozbiljnost ili neozbiljnost da grad ove veličine funkcioniše pod nekim privremenim statusom više od godinu dana, i racionalno objašnjenje za to nismo dobili", rekla je Brnabić.
Ona je rekla da ni u jednom momentu nije čula da je opozicija pomenula da će u naredna dva dana dati novu šansu da se dođe do dogovora.
Kaže da je nastala konfuzija u redovima opozicije, da su pojedini predstavnici tražili još malo vremena za konsultacije, a drugi bili izričiti u tome da se beogradski i lokalni izbori objedine na jesen.
Inače, početak konferencije za novinare je obeležio manji incident koji je izazvao poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta koji nije učestvovao u dijalogu vlasti i opozicije.
Jovanović je prišao Ani Brnabić koja se spremala da započne konferenciju za novinare i dobacivao, a Brnabić se "zahvalila" na performansu i dodala da je ovo još jedan pokazatelj kako neki od njih zamišljaju dijalog.
"Čovek dođe, iako se ni na jedan razgovor nije odazvao, ni na jednom sastanku se nije pojavio, dođe ovde kaže šta ima, optuži za različite gluposti, a sve što je izgovorio su laži, pokupi se i ode. Ne sasluša odgovor, ne zanima ga razgovor. Šta da radite - sramota je u tome je što pripada grupi koja sebe zove 'Srbija protiv nasilja'", rekla je Brnabić.
Razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2024
SRBIJA
Završeni razgovori o izbornim uslovima, SPN: Nema pomaka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala