Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Završeni razgovori o izbornim uslovima, SPN: Nema pomaka

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICRazgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima
Razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2024
Pratite nas
U Skupštini Srbije završen je sastanak na kome su predstavnici vlasti i opozicije razgovarali o izbornim uslovima, a predstavnici koalicija "Srbija protiv nasilja" su rekli da se nije maklo dalje od početka i da će odluku o izlasku na beogradske izbore saopštiti u petak.
"Nismo se makli dalje od početka, svi su ostali pri svojim stavovima", rečeno je novinarima u toj koaliciji.
Predsednik stranke Srbija centar Zdravko Ponoš tvrdi da su se vlast i opozicija saglasili da nema vremena da se poprave izborni uslovi do 2.juna, a to je, kaže, na neki način konstatovano i u izveštaju koji je dostavio ODIHR.
"Vlast je odlučila da ide na izbore sa nama ili bez nas. Možemo da sačekamo još dan ili dva, ali pod ovim uslovima mi na te izbore ne možemo da izađemo", rekao je Ponoš.
Na pitanje zašto će tek u petak da saopšte odluku imajući u vidu da već sada kažu da neće pod ovakvim uslovima na izbore, Ponoš je kazao da postoje organizacije u okviru koalicije koje još nisu završile interne procedure, a da postoje organizacije koje imaju jasan stav na tu temu.
Brnabić je juče na konferenciji za novinare rekla da su zahtevi koalicije "Srbija protiv nasilja" u suprotnosti sa ODIHR preporukama, a da je njihov raniji zahtev koji se tiče obustave izbornih radnji za beogradske izbore protivustavan.
Ona je navela da su predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja", poslali nove zahteve i da traže da se dvotrećinskom većinom usvoji ustavni zakon o izmenama i dopunama ustavnog zakona za sprovođenje Ustava kako bi se svi lokalni izbori održali u istom danu 2024. godine.
Ona je rekla da su ovaj predlog kao i onaj što su poslali u petak, a tiče se toga da se obustave izborne radnje u Beogradu - direktno suprotan Ustavu.
Najavila je da će se do kraja nedelje formirati Komisija za izmenu i dopunu zakona u skladu sa ODIHR preporukama, te da će se raditi i na formiranju Komisija za uvid i reviziju biračkog spiska i poručila:
"Ko hoće da učestvuje - hvala, ko neće nastavljamo da radimo", rekla je Brnabić.
Ovo je bio četvrti put da se predstavnici vlasti i opozicije sastaju kako bi razgovarali o poboljšanju izbornih uslova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala