- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zapadni mediji: Ukrajina u poslednjem momentu odustala od sporazuma o bezbednosti u Crnom moru

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaBrodovi u Crnom moru
Brodovi u Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2024
Pratite nas
Turska je dva meseca vodila pregovore sa Ukrajinom i Rusijom o sporazumu za osiguravanje bezbednosti plovidbe u Crnom moru, ali je Kijev odustao od njih, saopštio je Rojters, pozivajući se na izvore.
Kako se navodi, Ujedinjene nacije su podstakle strane na pregovore, a Ankara je delovala kao posrednik. Ukrajina je pristala da predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan 30. marta objavi da je sporazum zaključen, ali je onda u poslednji momenat odustala. Ističe se da nisu poznati razlozi Kijeva za donošenje takve odluke.
Prema tekstu nacrta sporazuma u koji je Rojters imao uvid, strane su se bile obavezale da će pružiti bezbednosne garancije trgovačkim brodovima u Crnom moru, da ih neće gađati ili pretresati ako ne prevoze vojni teret.
Podsećamo, Erdogan je krajem februara saopštio da je neophodno da se zaključi sporazum o osiguravanju bezbednosti komercijalne plovidbe u Crnom moru. Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin je, komentarišući Erdoganovu inicijativu, istakao da ona nije povezana sa sporazumom o žitu.
Pogledajte još:
Crnomorska flota i Kaspijska flotila učestvuju u strateškim komandno-štabnim vojnim vežbama „Kavkaz 2016“ - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2024
RUSIJA
Oficir Crnomorske flote ispričao kako uništavaju ukrajinska bespilotna plovila /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala