Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nije im dosta članstvo lažne države: Još jedna skandalozna odluka Saveta Evrope

© AFP 2023 / FREDERICK FLORINZastave evropskih zemalja ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu
Zastave evropskih zemalja ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2024
Pratite nas
Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PS SE) saopštila je da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član SE i odlučila da prati ispunjavanje liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja ZSO trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje kao postpristupna obaveza.
PS SE je ocenila da bi formiranje ZSO bio važan korak da se obezbedi zaštita prava Srba, dok je kao veliki iskorak pozdravila sprovođenje presude tzv. ustavnog suda u Prištini u slučaju manastira Visoki Dečani.
Priznajući da je aplikacija podneta u okolnostima bez presedana, s obzirom na to da jedan broj država članica SE ne priznaje tzv. Kosovo kao državu, PS SE je pozvala na diplomatiju, dijalog i kompromis.
PS SE je pozvala Komitet ministara da obezbedi da članstvo tzv. Kosova bude bez prejudiciranja stavova pojedinih država članica u pogledu državnosti Kosova.
U saopštenju se navodi i da bi članstvo u SE pomoglo tzv. Kosovu da se pozabavi otvorenim izazovima i pitanjima koja izazivaju zabrinutost, kao što su jaz između normativnih standarda i njihove efektivne primene, potreba da se bolje zaštite prava nevećinskih zajednica i negovanje klime pogodne za poverenje, pomirenje i inkluziju, preneo je Tanjug.
Sala za sednice Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2024
SRBIJA
Usvojena preporuka za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala