Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Usvojena preporuka za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaSala za sednice Saveta Evrope u Strazburu
Sala za sednice Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2024
Pratite nas
Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PS SE) usvojili su večeras nacrt izveštaja izvestioca za tzv. Kosovo u SE Dore Bakojani, u kojem se preporučuje da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope.
Za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope glasalo je 131 od 171 prisutnog člana PS SE, 29 je bilo protiv, a 11 je bilo uzdržano.
Poslanici su prethodno odbacili amandmane srpske delegacije, kojima je traženo da odluka o prijemu bude odložena, kao i da formiranje ZSO bude uslov za članstvo Prištine.
Glasanje je održano nakon debate u PS SE, tokom koje je šefica srpske delegacije u PS SE Biljana Pantić Pilja oštro kritikovala preporuku za prijem tzv. Kosova i poručila da nagrađivanje Prištine za jednostrane akcije predstavlja presedan koji će otvoriti Pandorinu kutiju, kao i da će Srbija razmotriti da li želi da bude član organizacije koja flagrantno krši međunarodno pravo.
„Odlučili ste da pogazite međunarodno pravo i primite u Savet Evrope nešto što nije država, mimo svih procedura“, istakla je Pantić Pilja.
Izvestilac za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope Dora Bakojani iznela je ranije danas, u delu sednice Parlamentarne skupštine posvećenom njenom izveštaju, da smatra da bi ovo telo trebalo da pošalje preporuku Komitetu ministara za članstvo Kosova u Savetu Evrope.
Predstavnik grupe liberala i demokrata (ALDE) nekadašnji premijer Grčke Aleksis Cipras rekao je tokom rasprave da je Priština konačno odlučila da primeni odluke tzv. ustavnog suda o manastiru Dečani, ali je dodao da to ne može biti dovoljno za podršku pristupanju. Cipras je rekao da su potrebne akcije u vezi sa zakonom o eksproprijaciji i dobronamerni predlozi za formiranje Zajednice srpskih opština, uključujući i mapu puta.
Predstavnik mađarske delegacije Zolt Nemet rekao je da Evropska konzervativna partija, iako u principu podržava članstvo tzv. Kosova u PS SE, ali ne može da prihvati izveštaj Dore Bakojani. On je naveo da je neformiranje ZSO prvi razlog i dodao da ukoliko PS SE odustane od toga sumnja da će tzv. kosovske vlasti ikada formirati ZSO i upitao predstavnike Odbora za politička pitanja zbog čega nisu prihvatili dva amandmana koji se tiču tog pitanja.
Predlog Dore Bakojani podržale su političke grupe Alijanse liberala i demokrata za Evropu (ALDE), grupa Evropske narodne partije (EPP/CD), i grupa socijalista, demokrata i zelenih (SOC).
Poslanik grupacije liberala i demokrata ocenio je tokom rasprave da je tzv. Kosovo spremno za članstvo u SE. Prema njegovoj oceni, današnja odluka je početna tačka i PS SE očekuje od Kosova da ispuni reforme.
Predstavnica Evropske narodne partije Ingjerd Šije rekla je da ta politička grupacija nema jedinstven stav o ovom pitanju, dodajući da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti potvrdio da je spreman da potpiše nacrt statuta ZSO, a da je jasno očekivanje da se to dogodi brzo i bez ikavih odlaganja. Prema njenim rečima, Kosovo će, ako ili kada Kosovo postane članica Saveta Evrope, biti pod procedurom praćenja.
Arta Bilali iz Severne Makedonije ocenila je da bi prijem Kosova bio značajan za region, kao i da bi članstvo Kosova u SE podstaklo dijalog Beograda i Prištine jer bi, kako je navela, postojale dve ravnopravne strane za pregovaračkim stolom.
Arben Gaši iz Prištine tvrdi da članstvo u SE za Kosovo nije samo od političkog značaja, već je i priznanje napretka u izgradnji demokratskih institucija.
Tzv. Kosovo je kandidaturu za članstvo podnelo pre dve godine, a prihvaćena je na sednici aprila prošle godine.
Parlamentarna skupština Saveta Evrope uputiće preporuku za prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja.
Sastanak Komiteta ministara trebalo bi da bude održan od 16. do 17. maja u Strazburu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala