- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Amerika pretvorila Ukrajinu u poligon za vojno-biološke programe

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaAmbasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov
Ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov  - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2024
Pratite nas
SAD su pretvorile Ukrajinu u poligon za nezakonitu realizaciju vojno-bioloških programa, izjavio je ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov.
Po njegovim rečima, „SAD nimalo nije sramota što su upravo one praktično potpuno uništile arhitekturu kontrole naoružanja, razoružavanja i neširenja“ koja je građena decenijama. Kako je istakao, javna tajna je kontinuirano kršenje Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja putem skladištenja američkog taktičkog nuklearnog oružja u Evropi.
„Pentagon je u potpunosti pretvorio Ukrajinu u poligon za nezakonitu realizaciju vojno-bioloških programa. Raste nepredvidljivost u Azijsko-pacifičkom regionu u svetlu destabilizujućih planova američke vojske da tamo rasporede rakete srednjeg i kratkog dometa do kraja 2024. godine. Destruktivni uticaj SAD doseže do svemira“, rekao je ruski ambasador.
On je istakao da njihovi stratezi pokušavaju da optuže Rusiju da namerava da rasporedi nuklearno oružje u svemir, kako bi opravdali svoje vojne planove u orbiti.
Po rečima Antonova, Vašington se iz godine u godinu pozicionira kao besprekorni čuvar „slova i duha“ svih ključnih sporazuma u vezi kontrole naoružanja, razoružavanja i neširenja.
„Osmelio se da mentorski daje 'ocene' drugima, posebno onima koji su se 'usudili' da čvrsto brane svoje suverene interese u sferi nacionalne bezbednosti“, rekao je ruski ambasador.
Ranije je Stejt department uputio Kongresu izveštaj o poštovanju sporazuma u sferi kontrole naoružanja, neširenja i razoružavanja. U njemu se navodi da je američka administracija spremna da odustane od ranije preduzetih kontramera u vezi Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja, ako se Rusija vrati poštovanju svojih obaveza.
Pogledajte još:
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2024
RUSIJA
Moskva: Predlozi Amerike licemerje i demagogija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala