- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Zašto Alkaras ne sme da bude „novi Nadal“?

© AP Photo / Mark J. TerrillKarlos Alkaras
Karlos Alkaras - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2024
Pratite nas
Karlos Alkaras neće moći da igra na turniru u Barseloni zbog problema prilikom izvođenja forhenda, a prethodno je zbog povrede morao da se povuče i sa Mastersa u Monte Karlu. Iako je sa samo 20 godina napravio velike podvige, ovako česte povrede izuzetno brinu i ujedno podsećaju na karijeru njegovog legendarnog zemljaka Rafaela Nadala.
Dve godine zaredom je Karlos Alkaras osvajao turnir u Barseloni, ali ove sezone neće braniti titulu. U prvi mah delovalo je da se mladi Španac muči sa desnom rukom zbog koje je odustao od Monte Karla, ali razlog je druge prirode.
Naime, Alkaras na treninzima nije uspevao da udari forhend kako treba i nije bio dovoljno siguran u sebe kako bi izašao na teren. Razlog zbog te nelagode nije poznat, ali je definitivno da česte povrede ostavljju posledice.
Vanserijski talenat iz Mursije imao je probleme sa samo 19 godina kada je pokidao trbušne mišiće pa zbog toga nije igrao na završnom Mastersu 2022. godine, a propustio je i Australijan open početkom naredne sezone.
Prošle godine uspeo je da se oporavi kao i da napravi veliko iznenađenje pobedom nad Novakom Đokovićem u finalu Vimbldona, ali onda je usledila velika greška. U želji da juri prvo mesto Karlos je sa svojim timom napravio gust raspored, napumpao je mišiće i onda su počeli problemi.
Na turneji u Kini igrao je u Pekingu i Šangaju, ispao je najpre od Janika Sinera u polufinalu, potom od Grigora Dimitrova u četvrtom kolu, da bi priznao da se muči sa dve povrede.
Morao je da otkaže turnir u Beču, ali je pauzu prekinuo pred Pariz što nije bila dobra odluka jer je u francuskoj prestonici ispao glatko u drugom kolu od Romana Safijulina.
Bio je rovit i u Torinu gde ga je Novak pobedio bez problema, a potom se činilo da se nije dovoljno vratio u formu do Australije gde je ispao u četvrtfinalu od Aleksandera Zvereva.
Gomilanje turnira u 2023. godini došlo je na naplatu u Buenos Ajresu gde ga je u polufinalu pobedio Nikolas Đari, a potom u Rio de Žaneiru gde je predao meč. Pitanje je da li bi i igrao ove turnire Alkaras da nije branio bodove.
Blesnuo je u Indijan Velsu gde je osvojio titulu, ali onda kada je trebalo da počne sezona na njegovoj omiljenoj podlozi on ne može na teren. Povreda, problem sa forhendom, pad forme, sve je to 20-godišnjak natovario na leđa pred svoja dva glavna cilja - Rolan Garos i Olimpijske igre.
Mladog Španca često upoređuju sa Nadalom zbog brzine, talenta i borbenog duha, ali Karlos sve više liči na starijeg sunarodnika i po broju povreda. Nadal se sa problemima suočavao takođe na startu karijere, već od 2003. godine počeo je da vuče povrede sa sobom.
Retke su godine u kojima Nadal nije bio prinuđen da se povuče ili preda meč zbog različitih povreda od obe ruke, nogu, leđa, stomaka.
Posledice su bile neminovne, fokus na fizičku snagu ispostavio se kao ne tako dobro rešenje jer Nadal od prošle godine pokušava da se vrati na teren u punom sjaju. Posle Brizbejna nova prilika je Barselona, ali je „Bik sa Majorke“ već stavio do znanja da će ovo najverovatnije biti njegova poslednja sezona.
Iako je karijera tenisera u 37. godini impresivan podatak, kada se pogleda način na koji su Novak Đoković i Rodžer Federer brinuli oko rasporeda koji im je sigurno makar malo bolje sačuvao telo stiče se utisak da su pametnim odlukama produžili karijere dok je Nadal skratio.
Zato bi „novi Nadal“ trebalo da malo stane na kočnicu i dobro razmisli već sada kako da što duže sačuva telo.
Fudbalske lopte - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2024
SPORT
Šok pod Bagdalom – „davljenik“ oterao glavnokomandujućeg
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala