- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Izraelska armija - Sputnik Srbija

UŽIVO Izrael odustao od uzvratnog napada, ali najavljuje regionalnu koaliciju protiv Irana /video/

Pratite nas
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odustao je od uzvratnog napada na Iran nakon razgovora sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom. Iran je rano jutros u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku u dva talasa lansirao 150 balističkih raketa ka Izraelu, najpre 80, pa još 70 projektila. Napad je počeo lansiranjem dronova.
Iran tvrdi da je akcija okončana. Izraelski PVO sistemi su dejstvovali ali su neke rakete probile odbranu. Izrael odluku o odgovoru na napad donosi u toku dana.
Iran je završio najveći napad na Izrael – misija Irana u UN saopštila je da je napad odgovor na agresiju protiv diplomatskih objekata u Damasku. Pozvali su se na član 51 Povelje UN o pravu na samoodbranu.
„Stvar se može smatrati završenom“, navodi se u komentaru stalnog predstavništva Irana u UN.
„Ako izraelski režim napravi još jednu grešku, iranski odgovor će biti mnogo oštriji“, saopštila je stalna misija Irana pri UN i upozorila SAD da se ne mešaju u sukob.
Tajms of Izrael navodi da će o potencijalnom odgovoru Izraela biti razgovarano danas na sednici izraelskog ratnog kabineta koja je zakazana za 15 časova.
Sadržaj
03:01 14.04.2024
Lansiranje interkontinentalne balističke rakete iz vojne baze Vandenberg u Kaliforniji - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2024
SVET
Prvi direktni napad Irana na Izrael: Najvažnije informacije
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
23:33 14.04.2024
Hamas zahteva privremeno primirje u zamenu za taoce i oslobođenje zatvorenika
Hamas je posrednicima predstavio novi predlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze u kojem zahteva od Izraela šestonedeljno primirje u zamenu za 129 izraelskih talaca koji se nalaze u Gazi od 7. oktobra.
Nacrt predloga Hamasa predviđa da 30 palestinskih zatvorenika bude pušteno iz izraelskih zatvora u zamenu za jednog taoca, kao i oslobođenje 50 zatvorenika koji u Izraelu služe doživotnu zatvorsku kaznu, navodi „Tajms of Izrael“.
U predlogu, Hamas traži da Izraelske odbrambene snage (IDF) obustave sve borbe u Gazi i da se povuku iz urbanih područja na šest nedelja, omogućavajući raseljenim Palestincima da se vrate na sever.
Hamas tvrdi da bi iskoristio šestonedeljno primirje da locira sve taoce i proveri u kakvom su stanju, nakon čega bi bili vraćeni u Izrael.
Izrael je ranije odbacio slične zahteve kao sulude, a broj palestinskih zatvorenika koje je tražio Hamas bio je prepreka u nekoliko prethodnih rundi pregovora.
23:21 14.04.2024
Zasedanje Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2024
SVET
Rusija u UN: Napad Irana odgovor na sramnu neaktivnost SB UN; Gutereš: Bliski istok na ivici
23:04 14.04.2024
Rusija u UN: Iranski napad odgovor na sramnu neaktivnost Saveta bezbednosti
SAD, Velika Britanija i Francuska odbile su da potvrde nepovredivost diplomatskih objekata, rezultat toga je očigledan, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN o Bliskom istoku.
Ruski diplomata je sazvanu hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN o recipročnom napadu Irana na Izrael nazvao paradom licemerja i dvostrukih standarda.
Rusija poziva sve strane umešane u incident sa iranskim napadom na Izrael da pokažu uzdržanost, rekao je Nebenzja.
Ovaj iranski napad, prema njegovim rečima, nije se dogodio u vakuumu – on je predstavljao odgovor na sramnu neaktivnost Saveta bezbednosti. Rusija takođe poziva Zapadni Jerusalim da sledi primer Irana, koji je izjavio da ne želi dalju eskalaciju.
22:56 14.04.2024
IDF: Oborena neprijateljska meta potencijalno lansirana iz Jemena
Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je sumnjiva vazdušna meta, za koju se smatra da je lansirana iz Jemena, oborena u južnom gradu Eilat, uz pomoć dela protivvazdušne odbrane Gvozdena kupola, poznatog kao C-kupola, preneo je „Tajms of Izrael“.
Cilj je ušao u vazdušni prostor Izraela iz pravca Crvenog mora, a vojska ga je pratila sve dok ga nije uspešno oborila jedna od mornaričkih korveta klase 6 Sa'ar, navodi IDF.
Izraelska vojska je dodala da se sirene u Ejlatu nisu oglasile, kao i da nije postojala pretnja po civile.
Stanovnici Ejlata prijavili su da su videli obaranje nepoznate mete i na društvenim mrežama pojavili su se snimci koji prikazuju raketu ispaljenu iz C-kupole.
22:36 14.04.2024
Šef Pentagona razgovarao sa izraelskim ministrom odbrane
Šef Pentagona Lojd Ostin razgovarao je telefonom sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom kome je saopštio o spremnosti Vašingtona da brani Izrael.
„Ministar je naglasio da, iako SAD ne traže eskalaciju, mi nastavljamo da preduzimamo sve neophodne radnje za zaštitu Izraela i američkog personala“, navodi se u saopštenju Pentagona.
Ostin je takođe rekao Galantu o svojim konsultacijama sa partnerima kako bi „ojačao međunarodnu odlučnost pred iranskom agresijom“.
22:30 14.04.2024
22:19 14.04.2024
Gutereš: Bliski istok na ivici velikog sukoba
Bliski istok je na ivici velikog sukoba, došlo je vreme za deeskalaciju i maksimalnu uzdržanost, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš na hitnom zasedanju Saveta bezbednosti UN posle iranskog napada na Izrael.
„Bliski istok je na ivici. Narodi u regionu suočeni su sa stvarnom opasnošću od razornog velikog sukoba. Sada je vreme za detant i deeskalaciju. Sada je vreme za maksimalnu uzdržanost“, istakao je Gutereš.
On je takođe izjavio o zabrani upotrebe sile protiv bilo koje države, kao i nepovredivost diplomatskih objekata.
„Podsećam sve države-članice da Povelja UN zabranjuje upotrebu sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti bilo koje države. Osim toga, princip nepovredivosti diplomatskih i konzularnih objekata i osoblja mora se poštovati u svim slučajevima u skladu sa međunarodnim pravom, kao što sam naveo osuđujući napad 1. aprila na iranski konzulat u Damasku“, rekao je Gutereš.
22:11 14.04.2024
22:08 14.04.2024
Ajatolah Hamnei: Jerusalim će biti muslimanski, slavićemo oslobođenje Palestine
Jerusalim će biti u rukama muslimana i ceo muslimanski svet će slaviti oslobođenje Palestine, saopštio je danas iranski vođa ajatolah Ali Hamnei.
Vrhovni vođa Islamske republike napisao je objavu na hebrejskom i na mreži Iks dodao snimak iranskih dronova kako lete iznad Hramovne gore u Jerusalimu, tokom noćašnjeg napada ove zemlje na Izrael.
21:46 14.04.2024
Ministar spoljnih poslova i spoljnih ekonomskih odnosa Mađarske Peter Sijarto saopštio je da je razgovarao telefonom sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje UAE Abdulahom bin Zajedom el Nahjanom, kojima je rekao da se Mađarska nada da će se sprečiti eskalacija na Bliskom istoku.
„Poručio sam kolegama da, prema nadanjima Mađarske, još uvek postoji šansa da se izbegne velika eskalacija situacije. Međutim, to će biti moguće samo u slučaju da se svi značajni igrači u svetskoj politici ponašaju odgovorno u narednom periodu. Iz razgovora vidim da nismo samo mi, Mađari, zainteresovani za sprečavanje širenja sukoba na Bliskom istoku“, napisao je Sijarto na društvenoj mreži Fejsbuk (zabranjena u Rusiji kao ekstremistička).
19:50 14.04.2024
Predsednik Izraela: Napad Irana predstavlja objavu rata
Predsednik Izraela Isak Hercog rekao je danas da je Iran noćašnjim napadom objavio rat Izraelu, kao i da Tel Aviv razmatra sve opcije koje mogu da se očekuju usled eskalacija regionalnih tenzija.
„Ovo je objava rata. Sada, zato što smo uzdržani i zato što znamo posledice i zato što imamo rasprave sa našim partnerima, razmatramo sve opcije i sasvim sam uveren da ćemo preduzeti neophodne korake da zaštitimo i odbranimo naš narod. Mi ne tražimo rat“, rekao je Hercog za Skaj njuz.
On je izjavio da je napad samo još jedan primer kako Iran funkcioniše, šireći haos, teror i nestabilnost po celom svetu.
„Vreme je da se svet suoči sa imperijom zla u Teheranu i jasno stavi do znanja iranskom režimu da to ne može da prođe, da je to neprihvatljivo“, istakao je Hercog.
Predsednik Izraela je ponovo porekao umešanost njegove zemlje u napad na iranski konzulat u Damasku, zbog kojeg su izvršeni noćašnji napadi Irana i rekao da je meta bila zgrada blizu diplomatske misije Teherana u Siriji.
Hercog je naglasio da je prioritet Izraela povratak talaca, na šta, kako tvrdi, pozivaju svi svetski lideri, ali da Hamas otežava situaciju.
„Otvorili smo mnoge prelaze i prolaze ka Gazi. Omogućili smo da se ogromna količina pomoći spusti padobranom, a takođe dolazi sa mora i sa kopnenih prelaza“, rekao je predsednik o humanitarnoj krizi u palestinskoj enklavi.
Hercog je poručio da je Izrael zadovoljan time što je deo neverovatne koalicije nacija koja je pomogla u sprečavanju da većina raketa i dronova uđe u Izrael tokom napada Irana.
19:24 14.04.2024
Izraelska zastava  - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2024
SVET
Izrael: Iran ─ najveća pretnja regionalnoj stabilnosti i svetskom poretku
18:33 14.04.2024
G7: Uzdržati se od dejstava usmerenih na povećanje tenzija u regionu
Lideri zemalja G7 pozvali su strane na Bliskom istoku da se uzdrže od dejstava koje vode ka eskalaciji.
„Grupa sedam je istakla potrebu da se izbegne dalja eskalacija, pozivajući strane da se uzdrže od dejstava usmerenih na povećanje tenzija u regionu“, navodi se u saopštenju pres službe italijanskog premijera.
Lideri G7 takođe su izrazili punu solidarnost i podršku Izraelu nakon napada Irana.
„Zahtevamo da Iran i njegovi saučesnici prestanu sa napadima i spremni smo da preduzmemo dalje mere sada i kao odgovor na dalje destabilizujuće inicijative“, navodi se u saopštenju.
18:27 14.04.2024
Iranski mediji: Mete u Izraelu bile vojne baze u Nevatimu i na planini Hermon
Teheran je saopštio da je u napadu na Izrael gađana izraelska vojna baza u Nevatimu i vojni objekat na planini Hermon, preneli su iranski mediji.
Mediji su naveli da je Navatim bio meta jer je odatle navodno pokrenut smrtonosni napad na iranski konzulat u Damasku, dok je Hermon gađan kao odgovor na višegodišnje napade Izraela na iranske položaje u Siriji, preneo je Tajms of Izrael.

„Nije bilo planirano gađanje izraelskih gradova u ovoj operaciji, iako su izraelski građani proživeli najgoru noć u njihovim životima“, javila je iranska agencija ISNA.

ISNA tvrdi da su iranske rakete pogodile unapred određene ciljeve, ali da Izrael pokušava da umanji štetu od ovog napada.
ISNA dodaje i da se izveštaji da se SAD neće pridružiti izraelskom kontranapadu u Iranu smatraju znakom da je Teheran dokazao svoju hrabrost i da Vašington ne želi da bude umešan u konflikt.
U članku iranske agencije se takođe navodi da su pokušaji Zapada da odvrati Iran od napada bili beskorisni, a pomenuto je i upozorenje načelnika iranskog vazduhoplovstva Alija Bagherija koji tvrdi da je Iran mogao da izvede deset puta veći napad.
18:22 14.04.2024
Libanska šiitska partija Hezbolah pozdravila je odgovor Irana na izraelski napad na konzulat u Damasku.
„Hezbolah izražava čestitke rukovodstvu Islamske Republike Iran i visoko ocenjuje hrabru i mudru odluku da se čvrsto odgovori na cionističku (izraelsku) agresiju na iranski konzulat u Damasku“, navodi se u saopštenju stranke objavljenom na njenom Telegramu.
18:17 14.04.2024
Evropska unija će sa partnerima razmotriti proširenje sankcija Iranu u vezi sa nedavnim događajima, konkretno protiv iranske proizvodnje bespilotnih letelica i raketa, saopštila je šef Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
16:57 14.04.2024
NATO osudio napad Irana na Izrael
NATO je danas osudio napad Irana na Izrael i pozvao na uzdržanost u regionu Bliskog istoka.
Portparol NATO-a Fara Daklala napisala je Iksu da je od vitalnog značaja da sukob na Bliskom istoku ne izmakne kontroli.
"Osuđujemo napad Irana preko noći, pozivamo na uzdržanost i pažljivo pratimo razvoj događaja", navela je ona.
16:39 14.04.2024
Napad Irana na Izrael - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2024
SVET
Iranski ekspert: Sada možemo da posmatramo formiranje novog poretka na Bliskom istoku
16:08 14.04.2024
Desničarski izraelski ministri traže snažan odgovor Iranu
Dvojica najtvrdokornijih krajnje desničarskih ministara izraelske vlade, ministar finansija Bezalel Smotrič i ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir, pozvali su danas na snažan odgovor na napad iranskih dronova i raketa na Izrael.
Smotrič je pozvao na odgovor Izraela koji će "odjeknuti širom Bliskog istoka", a Ben Gvir je rekao da odgovor Izraela ne sme biti "slab", preneo je Si-En-En.
Smotrič je rekao da će Izrael, ukoliko bude oklevao, dovesti sebe u egzistencijalnu opasnost. On je u video-objavi ocenio da će Izrael pobediti ako njegov odgovor bude odjeknuo na Bliskom istoku za generacije koje dolaze.
Ben Gvir je rekao da su koncepti obuzdavanja i proporcionalnosti nestali 7. oktobra kada je Hamas napao jug Izraela.
Ni Smotrič ni Ben Gvir nisu članovi izraelskog ratnog kabineta.
15:57 14.04.2024
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala