- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Izrael: Iran ─ najveća pretnja regionalnoj stabilnosti i svetskom poretku

© AFP 2023 / AHMAD GHARABLIIzraelska zastava
Izraelska zastava  - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2024
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Izraela smatra da je Iran najveća pretnja po regionalnu stabilnost i svetski poredak i poručilo je da Teheran ne bi trebalo da nabavi nuklearno oružje.
„Iran je tokom noći pokrenuo veliki neviđeni napad na državu Izrael, sa stotinama dronova, krstarećih i balističkih raketa. Ovaj napad još jednom dokazuje ono što je Izrael godinama govorio: Iran stoji iza terorističkih napada u regionu i takođe predstavlja najveću pretnju regionalnoj stabilnosti i svetskom poretku. Upravo zato Iran nikada ne bi trebalo da dobije nuklearno oružje“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Izraela.
U saopštenju se dodaje da je Ministarstvo pozvalo je na „bolne sankcije“ Iranu i njegovoj raketnoj industriji nakon napada na izraelsku teritoriju, kao i da se Korpus Čuvara Islamske revolucije proglasi za terorističku organizaciju.
„Posle napada (na Izrael) balističkim raketama, krstarećim raketama i bespilotnim letelicama koje je lansirao Iran, Iranu moraju biti uvedene bolne sankcije, uključujući i raketnoj industriji. Iran mora da plati cenu za svoju agresiju i prvi korak u tom pravcu mora biti odmah proglašenje iranskog Korpusa Čuvara Islamske revolucije, koji je izveo ovaj teroristički napad, za terorističku organizaciju“, ističe se u saopštenju.

Iranski napad na Izrael

Korpus Čuvara Islamske revolucije saopštio je u nedelju uveče da je pokrenuo napad na teritoriju Izraela kao odgovor na napad na iranski konzulat u Siriji početkom aprila. U noćašnjem napadu je, prema različitim izvorima, učestvovalo od nekoliko desetina do stotina raketa i bespilotnih letelica, uključujući dronove-samoubice „šahed“.
Izraelske odbrambene snage saopštile su da je njihova vojska u stanju pripravnosti. Pentagon je rekao da će podržavati Izrael, a iranska misija pri UN nazvala je to sukobom između Teherana i Tel Aviva, pozivajući Vašington da se „drži podalje“.
Izraelske vazduhoplovne snage su 1. aprila izvele napad na zgradu iranskog generalnog konzulata u glavnom gradu Sirije Damasku. Prema navodima Korpusa Čuvara Islamske revolucije, u napadu je poginulo sedam oficira korpusa, uključujući dva visoka generala-savetnika: Muhamed Reza Zahedi, komandant snaga Kudsa u Siriji i Libanu, i njegov zamenik – brigadni general Muhamed Hadi Hadži Rahimi. Teheran je istakao da zadržava pravo da odgovori.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala