- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kritičan trenutak: Ako Izrael sada odgovori - spirala nasilja ne može se zaustaviti

© AP Photo / Ariel SchalitIzraelski vojni avioni F-15
Izraelski vojni avioni F-15 - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2024
Pratite nas
Ako bi Izrael odgovorio na sinoćni napad dronovima i projektilima iz Irana, verujem da bi to prouzrokovalo novi napad iranske strane. Teško je u ovom trenutku prognozirati šta bi Izrael mogao da uradi, ali će pozivi na odmazdu svakako uslediti. To bi značilo samo jedno – eksplozija nasilja na Bliskom istoku, spirala čiji kraj se ne može sagledati.
Ovako mogući razvoj događaja, posle iranskog napada na Izrael, kao odmazdu za napad na iranski konzulat u Damasku, vidi Srboljub Peović iz Instituta za evropske studije:
„Sa jedne strane postojaće svakako u izraelskom društvu pozivi na odmazdu, ali sa druge strane američki predsednik Džosef Bajden je, prema navodima izraelskih političara, već najavio da neće podržati nikakvu ofanzivnu akciju prema Iranu“.

Precizni napadi Izraela

Ovaj stručnjak za Bliski istok veruje da bi se, ako bi Izrael odgovorio, akcije svele na precizne napade, kao što je to bio slučaj sa iranskim nuklearnim fizičarima, vojnim i civilnim metama u samom Iranu ili van njega.
„Ono što bi moglo da bude rezultat eventualnog odgovora jeste još veća iranska odmazda. Iranski režim se dosta dugo suzdržavao od bilo kakvog odgovora Izraelu, bilo kakve direktne akcije na prostoru Izraela. To je bila neka crvena linija za njih, bez obzira kakva je bila retorika između samih režima“, podseća Peović.
On dodaje da smo osamdesetih godina imali i situacije u kojima su dve strane povremeno sarađivale, ali je rastao pritisak na iranski režim, zašto ne odgovara, zašto dopušta da se dešavaju neke stvari koje su se dešavale u samoj iranskoj teritoriji.
„Sa te strane sadašnji odgovor bi verovatno prouzrokovao, možda ne rat, kako to najavljuje zvanični Teheran, ali svakako eksploziju nasilja na Bliskom istoku. Eksploziju kakvu smo videli sinoć“, ističe.

Regionalni sukob već počeo

Upitan kako bi u tom slučaju izgledala opšta pomeranja na Bliskom istoku, naš sagovornik kaže da smo i deo tog scenarija mogli da vidimo sinoć:
„To je donekle ostalo u drugom planu, niz organizacija u regionu koje su antiizraelski nastrojene priključio se ovoj akciji. To je bio libanski Hezbolah, irački kataib Hezbolah, odnosno jemenski Huti. Ovo zapravo već jeste regionalni sukob. Dakle, ako Izrael odgovori, ako dođe do otvorenih vojnih akcija, to bi odvelo čitav region Bliskog istoka u jednu spiralu u kojoj više niko ne bi mogao da predvidi šta će se desiti i kakav će krajnji ishod biti“; zaključuje Peović.
Iran je u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku u dva talasa lansirao 150 balističkih raketa ka Izraelu, najpre 80, pa još 70 projektila. Napad je počeo lansiranjem dronova. Iran tvrdi da je akcija okončana. Izraelski PVO sistemi su dejstvovali ali su neke rakete probile odbranu. Izrael odluku o odgovoru na napad donosi u toku dana.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala