- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden: Pomogli smo Izraelu da obori skoro sve iranske dronove i rakete

© AP Photo / Evan VucciAmerički predsednik Džozef Bajden
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2024
Pratite nas
Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je Izrael, uz pomoć SAD, uspeo da obori skoro sve rakete i dronove koje je lansirao Iran.
Po rečima Bajdena, prošle nedelje je američka vojska po njegovom nalogu prebacila u region dodatne snage. Zahvaljujući tome, ali i veštini američke vojske, oborene su skoro sve mete, istakao je on.
„Najoštrije osuđujem te napade. Pomogli smo Izraelu da obori skoro sve dronove i rakete koji su se približavali“, rekao je on.
Takođe je dodao da će SAD bez oklevanja preduzeti sve neophodne mere u cilju zaštite svojih snaga na Bliskom istoku.
„Iako danas nismo bili svedoci napada na naše snage i objekte, nameravamo da ostanemo na oprezu po pitanju svih pretnji i bez oklevanja ćemo preduzeti sve neophodne mere kako bismo zaštitili naše ljude“, rekao je američki lider.
On je dodao da će sutra održati konsultacije sa liderima G7 kako bi koordinisali zajednički diplomatski odgovor na „drski“ napad Irana na Izrael.
Podsećamo, Iran je u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku u dva talasa lansirao 150 balističkih raketa ka Izraelu. Napad je počeo lansiranjem dronova. Iran tvrdi da je akcija okončana. Izraelski PVO sistemi su dejstvovali ali su neke rakete probile odbranu i pale na izraelsko tlo. Iranski Korpus čuvara islamske revolucije (KSIR) saopštio je da je „uspešno uništio“ važne vojne ciljeve na „teritorijama koje je okupirao Izrael“.
Istovremeno, „Njujork tajms“ javlja da je šteta koja je naneta Izraelu bila je „relativno ograničena“, s obzirom na razmere iranskog napada.
Izraelska armija - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2024
SVET
UŽIVO Izrael odustao od uzvratnog napada, ali najavljuje regionalnu koaliciju protiv Irana /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala