Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Alarmantno je: Srbija menja igru na globalnoj sceni - ključni su naredni dani

© AFP 2023 / DON EMMERT Ujedinjene nacije
Ujedinjene nacije - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2024
Pratite nas
Promena igre u spoljnoj politici Srbije je bila neminovna, to je praksa u visoko kritičnim situacijama, a naša zemlja prolazi kroz upravo takvu situaciju. Suva, administrativna diplomatija sada nije od koristi. Teme od nacionalnog značaja moraju da budu na prvom mestu, sada treba konačno izvagati ko su nam zaista prijatelji. Bolje ikad, nego nikad.
Ovako nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije i ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vladislav Jovanović komentariše za Sputnjik živu diplomatsku aktivnost Srbije oko dva ključna pitanja, koja je već počela.
Specijalni izaslanik Vuk Jeremić predaće pismo predsedniku Generalne skupštine UN i preneti mu usmene poruke predsednika Srbije vezane za glasanje o Rezoluciji o Srebrenici. Ali to je, kako je najavio predsednik Aleksandar Vučić, samo jedan od novih diplomatskih koraka Srbije.
U borbu da Srbi ne budu okarakterisani kao genocidan narod i da takozvano Kosovo ne uđe u Savet Evrope, uključeni su i zvanični predstavnici naše diplomatije, od Ist Rivera do Brisela. Oni će lično predati 14 pisama evropskim liderima, od kojih se traži da razmotre svoje odluke.
„Odlazak više izaslanika u razne zemlje je obavezan, jer se naša zemlja nalazi pred nekoliko velikih iskušenja u UN, Savetu Evrope, ali i na drugim mestima. Naš glas konačno mora da se proširi, da izađe iz okvira zvaničnih izjava. Da bude opipljiv i svakodnevno vidljiv svima koji su pozvani da odlučuju o pitanju u vezi s nama“, ističe Vladislav Jovanović iza koga je bogato diplomatsko iskustvo.

Treba nam više Jeremića

Jovanović kao jako dobar potez izdvaja angažovanje dojučerašnjeg opozicionog lidera, sada specijalnog izaslanika države Vuka Jeremića:
„Dobro bi bilo da se svako ko misli da može da bude koristan zemlji ponudi u ovako alarmantnoj situaciji. Kamo sreće da su to i mnogi drugi uradili, koji imaju slične mogućnosti. Dobro je što je predsednik to odmah prihvatio i poslao ga tamo gde može najviše da koristi zemlji“, ističe.
Komentarišući najavu predsednika da će Srbija imati specijalne izaslanike u borbi za istinu i svoj teritorijalni integritet i suverenitet i na drugim adresama naš sagovornik kaže da je dobro što se dinamizira naša diplomatska aktivnost uopšte.

Tvrdnja o genocidu neuverljiva

On podseća da ceo svet prestaje da bude klasičan i postaje dinamičan i iznad, kako kaže, mogućeg očekivanja. Zato treba koristiti nove forme komunikacije, forsirati neposredan fizički kontakt kao i živu reč, a to se može postići samo oslanjanjem na veći broj kvalifikovanih ljudi koji mogu munjevito brzo da se pošalju u svet i da deluju direktno, usmeno i uverljivo.
„Treba učiniti sve da se diplomatska sreća preokrene, jer su oni koji su inicirali diskusiju o navodnom genocidu u Srebrenici previše samouvereni. Mogu i da se razočaraju, jer oni su zapravo izmanipulisani. Većini tih država nisu rekli, kako sada tvrde, da je prva agresija u Evropi bila u Ukrajini, već je njihova, i to odbrambenog saveza koji je postao agresivan prema SR Jugoslaviji. Sve te zemlje koje su tada bile obmanute sada će shvatiti da ti isti opet traže podršku većine za njihov stav, izlaze sa vrlo neuverljivom tvrdnjom o nekakvom genocidu“.

Šta sa pozicije nestalne članice UN

Predsednik Srbije je najavio još jedna korak koji bi mogao biti presedan u našoj diplomatiji, ako se u UN izglasa Rezolucija o Srebrenici, naša zemlja će se kandidovati za nestalnu članicu Saveta bezbednosti 2025. godine.
Jovanović objašnjava da sve stalne članice imaju teorijsku mogućnost da povremeno budu i nestalni članovi SB, ali kaže da se takva promena statusa retko dešava.
„Šta zapravo radimo, verovatno imamo u vidu da bi direktan glas Srbije u SB prilikom odlučivanjima o raznim pitanjima bio mnogo važniji nego naše povremeno učestvovanje na pojedinim sastancima gde se govorilo, recimo o Kosovu. Predsednik je zapravo najavio da bismo se u tom slučaju kandidovali za nestalnog člana i poveli bitku za dobijanje podrške kod drugih zemalja. To bi trebalo da bude jedna neugodnost za velike zapadne sile, članice Saveta bezbednosti, koje su inicijatori ideje da GS žigoše Srbe kao genocidan narod“.

Oni koji su priznali Kosovo nisu prijatelji

Komentarišući najavu da će Srbija ubuduće razlikovati prijateljske i zemlje partnere, Jovanović kaže da smo do sada grešili jer smo pravili strateška prijateljstva sa zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova.
„Partnerski odnosi, da, i to u meri mogućeg, jer priznanje nezavisnosti Kosova po sebi ograničava kvalitet i kvantitet sadržaja saradnje sa njima. To one treba da osete i da znaju zašto takav odnos. Prethodna vlast je galopirala u pravcu zapadnih zemalja, čak i onda kada su nas bičevali, kada su donosili odluke protiv nas, kao što je priznanje Kosova“, kaže.
Jovanović podseća da je Srbija tada samo povukla pojedine ambasadore na dva meseca, što, dodaje, nije bilo dovoljno.
„Nismo snizili odnose na konzularne, nismo stavili do znanja da će oni imati štetu zbog takve odluke. To je, nažalost, ostalo kao vid prakse. Nadam se da najavljeno znači da zaista prekidamo sa tom praksom“, zaključuje Jovanović.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2024
SRBIJA
Vučić obećao borbu: Nećemo dati da srpski narod okarakterišu kao najgori na svetu
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala