Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić obećao borbu: Nećemo dati da srpski narod okarakterišu kao najgori na svetu

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je političku borbu da Srbi ne budu okarakterisani kao genocidan narod. Kako je rekao, ako se u Ujedinjenim nacijama (UN) izglasa rezolucija o Srebrenici, a Srbija će se do poslednjeg trenutka truditi da se to ne dogodi, naša zemlja će se kandidovati za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN.
„Napisao sam pismo za predsednika GS UN i razgovarao sa njim o rezoluciji o Srebrenici, pismo će uručiti specijalni izaslanik Vuk Jeremić i preneti sve moje usmene poruke, imaćemo i na drugim adresama specijalne izaslanike“, rekao je predsednik Srbije.
Kako je naveo, dve NATO zemlje iz istočne Evrope su se kandidovale za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN.
"Ako se rezolucija usvoji mi ćemo istog dana da se kandidujemo za nestalnu članicu 2025. godine", rekao je on novinarima na svečanosti povodom Dana Odreda vojne policije specijalne namene „Kobre“.
Dodao je da će Srbija ubedljivo pobediti obe NATO zemlje koje su se do sada kandidovale.
"I sada ćemo da ih pobeđujemo u svemu, pošto nam je jasno da razgovora, kompromisa i dogovora po tom pitanju nema. U svim telima i organizacijama Ujedinjenih nacija ćemo na svakom mestu da ih pobeđujemo", naglasio je on.
Naveo je da će biti interesantno u Ujedinjenim nacijama govoriti o rezoluciji o Srebrenici, jer nam je sprečena sednica oko NATO agresije, uz argument da se time vraćamo u prošlost, a sada naturaju temu koja je četiri godine starija od te teme.
"O njoj ne samo da će da imaju vremena da raspravljaju u nekom malom telu, već i u najvećem telu Ujedinjenih nacija, kao što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija, tako da je o njihovom licemerju, bezobrazluku i bezobzirnosti besmisleno i govoriti", rekao je Vučić.
“U narednim danima i nedeljama, a pozivajući se i ugledajući se na vaš duh i snagu, borićemo se svim političkim sredstvima da sačuvamo obraz i ugled Srbije, i ovaj šal koji ste mi dali nosićemo sa ponosom na svakom mestu - od Ist Rivera do Strazbura i Brisela, ponoseći se najlepšom crveno-plavo-belom trobojkom koju nikada nećemo dati. Kao što im nećemo dati da srpski narod okarakterišu kao najgori narod na svetu. Mi ćemo kao političari da damo sve od sebe, da uradimo svoj posao i kao mala zemlja suprotstavićemo se. Zato što obraz nema cenu, jer Srbija nije na prodaju, otadžbinu volimo više od svega. Zato ćemo se suprotstaviti svima vama koji mislite da možete da menjate istoriju i da nas okarakterišete kao genocidan narod“, rekao je Vučić.

Pisma evropskim liderima povodom odluke Saveta Evrope

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da je Srbija preduzela sve mere i da je napisao pisma svim članicama Saveta Evrope, ukupno 14 različitih pisama evropskim liderima, u kojim ih je pozvao da još jednom razmisle po pitanju prijema tzv. Kosova u Savet Evrope.
"Napisao sam ukupno, mislim 14 različitih pisama evropskim liderima. Uglavnom su to bila personalizovana pisma. Svakome sam se obratio imajući u vidu i specifične okolnosti i specifične odnose koje imamo. Na jedan način priznavačima, na drugi način nepriznavačima", rekao je Vučić novinarima.
Kaže da je vodio računa o tome sa kojima smo imali i posebne odnose, naročito onim zemljama koje se smatraju najuticajnijima.
Sva ta pisma su prosleđena, dodao je Vučić.
"U tim pismima, pošto ovo nije pitanje tehnike, tražio sam da još jednom razmotre svoju odluku i odluku parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koja će uslediti za dva dana, da na komitetu ministara njihov odluka bude drugačija, upravo zbog toga što i kada govorimo o vladavini prava, jasno je da na Kosovu postoji sve osim vladavine prava, da se tamo provodi goli teror nad srpskim narodom, da Zajednica srpskih opština posle 11 godina nije formirana", rekao je Vučić.
Istakao je i da nikakav proces ne postoji.
"Posebno sam ukazao na trik kojim misle da se posluže 10. maja šaljući u tobožnji ustavni sud na ocenu ustavnosti nacrt ZSO koje su Evropljani predložili, posle kojeg naravno ništa neće uraditi, ne bi li nekome zamazali oči i obezbedili glas u Savetu Evrope. Mi ćemo nastaviti da radimo i da se borimo, o tome sam naravno najduže razgovarao i sa francuskim predsednikom i Emanuelom Makronom i on je imao razgovore juče i prekjuče sa Olafom Šolcom. Videćemo kako će dalje da se razvija, u svakom slučaju mi ćemo se držati ne samo međunarodno javno-pravnih normi, već ćemo se boriti do poslednjeg trenutka za istinu i pravdu", rekao je Vučić.
Poručio je da je to ono što je naš zadatak i što mi možemo da učinimo.
Odred vojne policije Kobre - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2024
VOJSKA I NAORUŽANJE
Vučić: Nalazimo se usred geopolitičkog vrtloga, neće biti lakše, moramo da snažimo svoju vojsku
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala