- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija na sednici SB UN: Svi tragovi terorističkog napada u „Krokusu“ vode u Kijev

© AP Photo / Yuki IwamuraVasilij Nebenzja
Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2024
Pratite nas
Ukrajina je, bez sumnje, direktno umešana u teroristički napad u „Krokus siti holu“ i sa razlogom se može tvrditi da tragovi tog zločina vode u Kijev, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

„Želim danas sa vama da podelim preliminarne zaključke istrage terorističkog napada. Izdvojiću najvažnije – već u ovoj fazi nema sumnje u direktnu umešanost Ukrajine u taj gnusni i nehumani zločin. Tragovi njegovih naručilaca, kao što se može sa razlogom tvrditi, vode u Kijev“, rekao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti.

On je dodao da, u svetlu žestokih pokušaja da se svali krivica na DAEŠ* (teroristička organizacija, zabranjena u Rusiji) i da se po svaku cenu opravda Kijev bez osvrtanja na zaključke istrage, ostaje otvoreno i pitanje o umešanosti zapadnih obaveštajnih službi u pripremu tog terorističkog napada.
Nebenzja je takođe podsetio da je ruski Istražni komitet otkrio da su sredstva za izvođenje napada na ruskoj teritoriji stizala preko komercijalnih kompanija, uključujući kompaniju za naftu i gas „Burisma holding“ koja posluje u Ukrajini, a čiji je član nadzornog odbora od 2014. godine Hanter Bajden.
„Računamo na to da će nam američke kolege pružiti sva neophodna objašnjenja u vezi sa tim“, istakao je ruski diplomata.
Pored toga, Rusija računa na saradnju Zapada u hvatanju i privođenju pravdi naručilaca terorističkog napada u „Krokus siti holu“, kao i po pitanju kažnjavanja odgovornih za diverzije na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“.

Napad na „Krokus siti hol“

Prema poslednjim informacijama, broj poginulih u terorističkom napadu u „Krokus siti holu“ je 144, od čega je šestoro dece, a povređena je 551 osoba. Osmoro dece u napadu je izgubilo oba roditelja, a starateljstvo nad njima preuzimaju rođaci.
Četvorica terorista, koji su krvavi pir počinili za svega 18 minuta, presretnuti su u Brjanskoj oblasti, na manje od 100 kilometara od rusko-ukrajinske granice, dok su belim „renoom“ pokušavali da pobegnu u Ukrajinu.
Iz njihovih izjava proizlazi da je napad izveden za novac, ali jasnu sliku o tome koji su bili njihovi motivi za napad i ko su nalogodavci jednog od najkrvavijih terorističkih napada u istoriji Rusije za sada nije moguće složiti.
Moskovski sud odredio im je pritvor do 22. maja. Optuženi su za terorizam i priznali su krivicu, a za to delo preti im doživotna robija.
Pogledajte još:
Vozilo Istražnog komiteta Rusije pored ulaska u stanicu metroa Tehnološki institut u Sankt Peterburgu, gde se dogodila eksplozija - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2024
RUSIJA
Istražni komitet Rusije pokrenuo postupak protiv zvaničnika SAD i NATO-a zbog finansiranja terorizma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala