- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Istražni komitet Rusije pokrenuo postupak protiv zvaničnika SAD i NATO-a zbog finansiranja terorizma

© Sputnik / Viktoriя Viatris / Uđi u bazu fotografijaVozilo Istražnog komiteta Rusije pored ulaska u stanicu metroa "Tehnološki institut" u Sankt Peterburgu, gde se dogodila eksplozija
Vozilo Istražnog komiteta Rusije pored ulaska u stanicu metroa Tehnološki institut u Sankt Peterburgu, gde se dogodila eksplozija - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2024
Pratite nas
Istražni komitet Rusije je na zahtev poslanika, posle terorističkog napada u moskovskom „Krokus siti holu“, pokrenuo krivični postupak zbog finansiranja terorizma protiv zvaničnika SAD i zemalja NATO-a, saopštio je taj komitet na svom kanalu na Telegramu.
„U Glavnoj istražnoj upravi Istražnog komiteta Rusije sprovedena je provera, na osnovu obraćanja grupe poslanika Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije i drugih lica o finansiranju terorističke aktivnosti u kojem su učestvovali visoki zvaničnici SAD i zemalja NATO-a“, navedeno je u saopštenju.
Takođe se navodi da su sredstva, koja su dobijana preko komercijalnih organizacija, konkretno kompanije za naftu i gas „Burisma holdings“ (posluje u Ukrajini), proteklih godina korišćena za izvođenje terorističkih napada u Rusiji, kao i van nje, u cilju eliminisanja istaknutih političkih i javnih ličnosti i nanošenja ekonomske štete.
Istražni komitet u okviru predmeta o finansiranju terorizma proverava izvore prihoda i kretanje novca u iznosu od nekoliko miliona dolara, kao i umešanost pojedinaca iz državnih organa, javnih i komercijalnih organizacija zapadnih zemalja.
Pored toga, istražuju se veze direktnih izvršilaca terorističkih napada sa stranim organizatorima i sponzorima.

Napad na „Krokus siti hol“

Prema poslednjim informacijama, broj poginulih u terorističkom napadu u „Krokus siti holu“ poginule 144 osobe, od čega šestoro dece, a povređena je 551 osoba. Osmoro dece u napadu je izgubilo oba roditelja, a starateljstvo nad njima preuzimaju rođaci.
Četvorica terorista, koji su krvavi pir počinili za svega 18 minuta, presretnuti su u Brjanskoj oblasti, na manje od 100 kilometara od rusko-ukrajinske granice, dok su belim „renoom“ pokušavali da pobegnu u Ukrajinu.
Iz njihovih izjava proizlazi da je napad izveden za novac, ali jasnu sliku o tome koji su bili njihovi motivi za napad i ko su nalogodavci jednog od najkrvavijih terorističkih napada u istoriji Rusije za sada nije moguće složiti.
Moskovski sud odredio im je pritvor do 22. maja. Optuženi su za terorizam i priznali su krivicu, a za to delo preti im doživotna robija.
Dan žalosti za žrtvama terorističkog napada u Krokus Siti Holu - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2024
RUSIJA
Moskva: Zapadni mediji dobili instrukcije da ćute o broju žrtava u „Krokus siti holu“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala