- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ministarstvo odbrane Rusije je objavilo snimak lansiranja krstarećih raketa Moskit sa brodova Pacifičke flote u Japanskom moru. - Sputnik Srbija

UŽIVO Borelj: Proširiti vojnu podršku Ukrajini; Termoelektrana „Tripoljski“ potpuno uništena

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 778. Ruska vojska nastavila je da bombarduje ukrajinske vojne i energetske objekte, a snažne eksplozije odjekivale su u Harkovu i Zaporožju. Na kupjanskom delu fronta Kijev beleži velike gubitke usled čega je primoran da vojnike evakuiše civilnim transportima. Ruska vojska odbila krupan napad dronovima.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:31 11.04.2024
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na teritoriji Nikolajevske, Dnjepropetrovske oblasti Ukrajine i delovima DNR, Zaporoške i Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva.
21:48 11.04.2024
Ministarstvo odbrane RF - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2024
RUSIJA
Moskva: Nova kontraofanziva Kijeva dovešće do istrebljenja Ukrajinaca
21:47 11.04.2024
Ministri spoljnih poslova i odbrane 27 zemalja Evropske unije moraju doneti „hrabre odluke“ na sastanku 22. aprila na kojem će se razgovarati o vojnoj pomoći Ukrajini, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
„Moramo ubrzati i proširiti našu vojnu podršku Ukrajini. Očekujem smele odluke na zajedničkom sastanku ministara spoljnih poslova i odbrane EU 22. aprila sa Dmitrijem Kulebom i Rustemom Umerovom“, napisao je Borelj na mreži Iks.
Prema njegovim rečima, EU treba da obezbedi „Ukrajini sisteme protivvazdušne odbrane za presretanje ruskih raketa, zaštitu gradova i kritične infrastrukture“.
Borelj je takođe napomenuo da bi EU trebalo da „proširi kapacitete ukrajinske odbrambene industrije“.
„Fond za pomoć Ukrajini će olakšati kupovinu, proizvodnju i isporuku municije. Pozvao sam ukrajinsku vladu da zajedno organizuje Forum ukrajinske odbrambene industrije u maju“, dodao je on.
21:30 11.04.2024
Federalna služba bezbednosti Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2024
RUSIJA
FSB sprečila teroristički napad na objekat ruske vojske u Donjecku
19:09 11.04.2024
Varšava razmatra da Kijevu preda rakete sovjetske proizvodnje koje ima u svom arsenalu, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda na završnoj konferenciji za novinare na kraju samita Inicijative tri mora (Trimorje) u Vilnjusu.
On je dodao da će nakon povratka u Varšavu o ovom pitanju razgovarati sa ministrom odbrane zemlje.
19:04 11.04.2024
U Harkovskoj oblasti počela je prinudna evakuacija porodica sa decom iz skoro 47 naselja, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Oleg Sinjegubov.
Reč je o naseljima blizu granice sa Rusijom u Harkovskom, Bogoduhovskom i Izjumskom okrugu. Prema rečima Sinjegubova, tamo živi ukupno 182 dece.
19:00 11.04.2024
Vasilij Nebenzja, predstavnik Rusije u SB UN - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2024
RUSIJA
Rusija poručuje Zapadu: Pripremite se za bezuslovnu kapitulaciju Ukrajine
18:45 11.04.2024
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da će Ukrajina nastaviti da gubi ljude i teritoriju ako njeni partneri ne pruže pomoć Kijevu.
Govoreći na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednicima Poljske i Litvanije, Andžejem Dudom i Gitanasom Nausedom u Viljnusu, Zelenski je rekao da će na planiranom mirovnom samitu o političkom rešavanju ukrajinsko-ruskog sukoba biti izrađena detaljna mapa za okončanje rata.
„Biće odlučeno kako da se Rusija natera da preduzme ove korake za pravedan mir. Takav format vidimo danas. Ali ako ne bude pomoći, biće nam izuzetno teško – izgubićemo naše ljude gubićemo naše vojnike... Pitanje nije samo u teritorijama, pitanje je u ljudima. A teritorije su za nas takođe važne“, rekao je Zelenski.
On je ocenio da će se, ukoliko se ne obnovi teritorijalni integritet, izgubiti poštovanje suvereniteta, što će, po njegovom mišljenju, dovesti do zamrzavanja sukoba, čemu se on usprotivio prethodnog dana u intervjuu nemačkim medijima. Zelenski je dodao da „stvarnost mora da odgovara rečima“, nagoveštavajući nedostatak političke volje saveznika Kijeva i kašnjenje u pružanju pomoći.
18:36 11.04.2024
Ruski PVO sistemi su oko 17.40 uništili ukrajinsku bespilotnu letellicu iznad Belgorodske oblasti.
17:10 11.04.2024
Direktor IAEA Rafael Grosi izjavio je da će sledeće nedelje sa Savetom bezbednosti UN razgovarati o situaciji u Zaporoškoj nuklearki.
„Sastaću se sa Savetom bezbednosti UN sledeće nedelje, jer je od ključne važnosti da se osigura da ovi nepromišljeni napadi ne dovedu do nove i izuzetno opasne ivice rata“, rekao je Grosi, navodi se u saopštenju IAEA.
15:28 11.04.2024
Destroyed Bradley infantry fighting vehicles - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Direktan pogodak: Ruska vojska nastavlja da uništava američka borbena vozila u Ukrajini
15:23 11.04.2024
Moskva neće i nije ni nameravala da učestvuje na sastanku o „formuli Zelenskog“, koji se organizuje u Švajcarskoj, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kako bi zaustavila spekulacije o ovom pitanju.
„Želela bih da zaustavim još jedan talas spekulacija o navodnoj varijanti učešća Rusije na sledećem sastanku o ‘formuli Zelenskog’: Rusija neće učestvovati i nije nameravala to da čini. To smo više puta izjavljivali“, napisala je Zaharova na svom Telegramu, podsetivši da je još u martu Ministarstvo istaklo da Moskva ne planira da učestvuje na tom događaju.
15:15 11.04.2024
Ukrajinska energetska kompanija: Danas je „crni dan“ za naš energetski sistem
Ukrajinska kompanija „Centrenergo“ je nazvala četvrtak „crnim danom“ u svojoj istoriji, s obzirom da je sa uništavanjem Termoelektrane „Tripoljski“ u Kijevskoj oblasti ona izgubila sve svoje kapacitete.
„Kao rezultat današnjih forsiranih napada uništena je celokupna naša proizvodnja. U potpunosti je uništena Termoelektrana 'Tripoljski’ u Kijevskoj oblasti“, prenosi agencija UNIAN.
Kompanija navodi da je nakon napada došlo do velikog požara u delu gde se nalaze turbine i „Centrenergo“ je izgubio 100 odsto svojih kapaciteta za preradu energije.
Prema rečima predsednika nadzornog odbora kompanije „Centrenergo“ Andreja Gotija, šteta je toliko velika da se ne može novčano proceniti.
Prema informacijama lista „Babelj“, danas su tokom dana uništeni ciljevi u Harkovu, Lavovu, Ivano-Frankovskoj i Volinskoj oblasti. Kompanija „Ukrenergo“ je saopštila da su objekti kompanije oštećeni u četiri oblasti Ukrajine i na teritoriji Zaporoške oblasti koju kontroliše Kijev.
Ukrajinski energetski holding DTEK je saopštio da su ozbiljno oštećene njegove dve termoelektrane.
15:08 11.04.2024
Specijalni predstavnik SAD za ekonomski oporavak Ukrajine Peni Pricker doputovala je u Kijev, saopštila je ambasadorka SAD u Ukrajini Bridžit Brink.
Kako je napisala na društvenoj mreži Iks, zajedno sa Pricker stigli su i šef „Eksim banke“ Reta Džo Luis i zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Dalip Sing.
14:27 11.04.2024
12:25 11.04.2024
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
Jedinice Južne grupe snaga ruske vojske poboljšale su položaj duž linije fronta na donjeckom pravcu;
Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana gotovo 520 vojnika na donjeckom pravcu;
Uništena je lansirna platforma PVO sistema S-125 Oružanih snaga Ukrajine;
PVO Rusije je tokom prethodnog dana oborila 266 ukrajinskih dronova i četiri projektila višecevnog raketnog sistema „hajmars“ i „uragan“;
Oružane snage Rusije odbile su tokom dana osam kontranapada Oružanih snaga Ukrajine na avdejevskom pravcu;
Od početka Specijalne vojne operacije ruski vojnici uništili su 500 ukrajinskih PVO sistema;
Oružane snage Ukrajine izgubile su na južnodonjeckom pravcu gotovo 105 vojnika;
Oružane snage Ukrajine izgubile su na avdejevskom pravcu gotovo 275 vojnika;
Grupa snaga „Istok“ poboljšala je položaj duž linije fronta na južnodonjeckom pravcu;
Oružane snage Rusije su na kupjanskom pravcu zauzele povoljnije položaje i uništile formacije brigada teritorijalne odbrane i nacionalne garde Ukrajine.
11:29 11.04.2024
Termoelektrana „Tripoljski“ u potpunosti uništena
Termoelektrana „Tripoljski“ u Kijevskoj oblasti je u potpunosti uništena tokom jutrašnjih gađanja, saopštila je ukrajinska kompanija „Centrenergo“.
Požar velikih razmera izbio je u delu gde se nalazi turbina, a vatrogasci pokušavaju i dalje da ugase vatru.
Prema navodima medija, niko od zaposlenih u termoelektrani nije stradao.
11:04 11.04.2024
Kaver za interaktivnu kartu SVO - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2024
MULTIMEDIJA
Interaktivna mapa na Sputnjiku: Jednim klikom do svih detalja sa linija fronta
10:45 11.04.2024
Ukrajina pooštrila mobilizaciju
Ukrajinska Rada usvojila je zakon o pooštravanju mobilizacije koji uključuje kažnjavanje onih koji beže od vojne obaveze, a očekuje se da će to dovesti do mobilizacije na stotine hiljada Ukrajinaca.
Prema pisanju ukrajinskih medija, mobilizacioni potencijal Ukrajine je oko 700.000 ljudi. Ranije su vlasti govorile o potrebi da se mobiliše oko 500.000 ljudi, iako su kasnije razjasnili da će ta cifra biti malo smanjena.
10:10 11.04.2024
Istanbul - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Turska se zalaže za učešće Rusije na samitu o Ukrajini u Švajcarskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala