- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Turska se zalaže za učešće Rusije na samitu o Ukrajini u Švajcarskoj

© Sputnik / Aleksandr VilьfIstanbul
Istanbul - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2024
Pratite nas
Ankara se u pregovorima o regulisanju situacije u Ukrajini zalaže za učešće u njima svih strana, o čemu je više puta saopštavala na svim nivoima, izjavio je za Sputnjik izvor u administraciji predsednika Turske na molbu da prokomentariše očekivanja od mirovnog samita koji bi trebalo da se održi u Švajcarskoj.
„U cilju postizanja održivog mira i prekida vatre neophodno je učešće svih strana. Ovaj stav smo više puta isticali na zvaničnom nivou, uključujući i predsednika Redžepa Tajipa Erdogana“, izjavio je sagovornik agencije.
Izvor je takođe naglasio bi aktiviranje istanbulskog procesa za regulisanje ukrajinskog sukoba moglo da doprinese prekidu vatre, a Ankara je spremna na svako posredovanje.
„Kako je predsednik Erdogan više puta izjavljivao, na pregovorima u Istanbulu strane su bile blizu dogovora o prekidu vatre. Oživljavanje istanbulskog procesa, kako predlaže naš predsednik, moglo bi da doprinese primirju, stabilnom prekidu vatre u sukobu koji dotiče ceo svet, uključujući naš region. Ankara je više puta izražavala spremnost na svako posredovanje u cilju rešavanja sukoba“, objasnio je sagovornik agencije.
Portparol ruske ambasade u Bernu Vladimir Hohlov izjavio je da Švajcarska nije poslala Rusiji poziv za učešće u samitu o Ukrajini, ali Moskva u svakom slučaju neće učestvovati.
Prethodno je predsednica Švajcarske saopštila da je ukrajinski lider Vladimir Zelenski tražio da se organizuje mirovni samit o Ukrajini. Kako je rekao šef kabineta ukrajinskog predsednika Vladimir Jermak, Kijev želi da održi samit kako bi se usvojila ukrajinska „mirovna formula“. Istovremeno, šef švajcarske diplomatije Injasio Kasis rekao je da ne postoji alternativa za učešće Rusije u mirnom rešenju sukoba u Ukrajini, te da je održavanje mirovne konferencije bez Moskve nemoguće.
Ranije je lokalno izdanje „Temps“ objavilo da Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske ne isključuje da će se na konferenciji u toj zemlji ove godine oslanjati na predlog mirovnog plana koji su Moskva i Kijev razmatrali u Istanbulu 2022. godine.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je u februaru u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu izjavio da su pregovori sa Ukrajinom 2022. godine bili praktično završeni, ali je nakon povlačenja ruskih trupa iz Kijeva ukrajinska strana „odbacila“ sve dogovore, a zatim je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ukazom zabranio pregovore sa Rusijom.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala