- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Šta je projurilo pored Meseca - NASA nudi odgovor /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićMesec nad Beogradom
Mesec nad Beogradom - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2024
Pratite nas
Kako se tehnologija razvija tako u u svemir šaljemo sve više satelita i raznih letelica, što ponekad može da zbuni one koji pogledaju u noćno nebo i vide neobične tačkice koje lete u nizu (Maskovi sateliti) ili fascinantne spirale koje podsećaju na prolaz u drugu dimenziju (lansiranje SpejsIks rakete).
Slične pojave se mogu videti i oko Meseca, pa je tako NASA u orbiti našeg prirodnog satelita nedavno snimila zanimljiv izduženi objekat. Ne radi se o vanzemaljcima ili NLO-ima, već o južnokorejskom satelitu.

Što su NLO-i?

NLO-i (neidentifikovani leteći objekti) su objekti ili pojave koji se nakon pregleda stručnjaka i dalje ne mogu objasniti na konvencionalan način. To ne znači da se automatski radi o letelicama vanzemaljaca ili o nekim natprirodnim silama, već da za sada nema naučnog objašnjenja za ta zbivanja.
Za NLO-e se često nakon nekog vremena pokaže da se radilo o prirodnim fenomenima, meteorološkim balonima i uređajima, stranim letelicama i dronovima ili pak o malo boljoj fotomontaži, piše portal Indeks.

Lunarni orbiter Danuri

NASA je 2009. lansirala Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) koji detaljno mapira površinu Meseca, traži potencijalna mesta za sletanja, resurse i druge zanimljive geološke fenomene. LRO je prošlog meseca tokom svoje misije snimio fotografije jednog drugog satelita.
Južna Koreja je u avgustu 2022. lansirala lunarni orbiter Danuri, a primarna misija letelice je izrada topografske karte površine Meseca, kako bi se identifikovala mesta za buduća sletanja, ali i resursi poput urana, silicijuma, aluminijuma i leda, piše Sajens Alert.
Početkom marta su orbiteri projurili jedan pored drugog kombinovanom brzinom od 11.500 km/h, a LRO je mogao kamerom "uhvatiti" Danuri tokom tri orbite. Na prvoj fotografiji, tokom prve orbite, LRO je bio 5 km iznad Danurija. Na trećoj i poslednjoj orbiti, udaljenost između dve svemirske letelice bila je veća - 8 km.
Ovo nije prvi put da par orbitera igra "igru slikanja". Još u aprilu 2023. došao je red na Danuri da slika LRO. U to vreme, korejska letelica je prošla oko 18 km (11 milja) iznad LRO-a i snimila ga svojim ShadowCam-om.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala