- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov o terorističkom napadu u „Krokusu“: Neophodna aktivizacija BRIKS-a u borbi protiv terorizma

© Sputnik / Alexey Maishev / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2024
Pratite nas
Teroristički napad u „Krokus siti holu“ pokazao je da je neophodna aktivizacija zajedničkih napora zemalja-članica BRIKS-a u borbi protiv terorizma, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„U okviru pripreme za samit u Kazanju posebnu pažnju posvećujem razvoju antiterorističke saradnje. Imamo radnu grupu BRIKS za borbu protiv terorizma koja ima pet podgrupa. Nedavni tragični događaji u Podmoskovlju u 'Krokus siti holu’ su ponovo pokazali da je neophodna aktivizacija zajedničkih napora eksperata i zakonodavaca u borbi protiv ovog svetskog zla“, rekao je on na sastanku sa predstavnicima komiteta za međunarodne poslove država-članica BRIKS-a.
Lavrov je ukazao na činjenicu da je Rusija u okviru BRIKS-a usmerena i na razvoj saradnje u borbi protiv narkotika i takođe je istakao važnost rada po pitanju sajber bezbednosti.

Napad na „Krokus siti hol“

Prema poslednjim informacijama, broj poginulih u terorističkom napadu u „Krokus siti holu“ poginule 144 osobe, od čega šestoro dece, a povređena je 551 osoba. Osmoro dece u napadu je izgubilo oba roditelja, a starateljstvo nad njima preuzimaju rođaci.
Četvorica terorista, koji su krvavi pir počinili za svega 18 minuta, presretnuti su u Brjanskoj oblasti, na manje od 100 kilometara od rusko-ukrajinske granice, dok su belim „renoom“ pokušavali da pobegnu u Ukrajinu.
Iz njihovih izjava proizlazi da je napad izveden za novac, ali jasnu sliku o tome koji su bili njihovi motivi za napad i ko su nalogodavci jednog od najkrvavijih terorističkih napada u istoriji Rusije za sada nije moguće složiti.
Moskovski sud odredio im je pritvor do 22. maja. Optuženi su za terorizam i priznali su krivicu, a za to delo preti im doživotna robija.
Pogledajte i:
FSB, Rusija, zastava - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2024
RUSIJA
Prvi čovek FSB: Ukrajina koristi članove međunarodnog terorističkog podzemlja za zločine u Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala