- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Digitalno restaurisan film „Suton“ Gorana Paskaljevića sa Karlom Maldenom u glavnoj ulozi

© Foto : Sputnjiku ustupila KinotekaFilm "Suton" Gorana Paskaljevića
Film Suton Gorana Paskaljevića - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2024
Pratite nas
Digitalno restaurisan film „Suton“ u režiji Gorana Paskaljevića, u kojem je glavnu ulogu ostvario naš oskarovac Karl Malden, biće premijerno prikazan 11. aprila u Jugoslovenskoj kinoteci.
Ova američko-jugoslovenska koprodukcija donosi priču o Marku Sekuloviću, koji se nakon 20 godina rada u Americi i penzionisanja vraća u rodni kraj, u Istru, da bi vodio računa o dvoje unučadi dok su im roditelji na radu u inostranstvu.
Zaplet počinje kada deda primi pismo od sina u kom mu javlja o razvodu i nameri da se više ne vraća kući. Tu surovu istinu on krije od unuka, uveren da nadanja i snovi pomažu da se živi.
„Film 'Suton'je višestruko interesantan i značajan -kao proboj jednog od najznačajnijih naših reditelja, Gorana Paskaljevića, na svetsku filmsku scenu i kao primer saradnje naše i američke produkcije za koju je bio zaslužan Den Tana, kao i zbog učešća Karla Maldena, kome je ovo jedini srpski film u kojem je glumio. Važna je itemasrpske i jugoslovenske ekonomske emigracije i njenog uticaja na naše društvo”, izjavio je direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić.
Film je snimljen 1982. godine u produkciji Centar filma. Scenario potpisuju Goran Paskaljevići Filip David.
Glavni producent je Dobrivoje Tanasijević, poznatiji kao Den Tana.
Pored Maldena igraju Petar Božović, Pavle Vuisić, Stole Aranđelović, Dragan Maksimović, Bora Todorović, kao i američka glumačka ekipa Džodi Tilen, Demijen Neš i Mia Rot.
Marlon Brando kao Kum u istoimenom filmu Frensisa Forda Kopole. - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2024
KULTURA
Vek od rođenja Marlona Branda: U Kinoteci 17 njegovih filmova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala