- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Vek od rođenja Marlona Branda: U Kinoteci 17 njegovih filmova

© AP PhotoMarlon Brando kao Kum u istoimenom filmu Frensisa Forda Kopole.
Marlon Brando kao Kum u istoimenom filmu Frensisa Forda Kopole. - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2024
Pratite nas
Povodom stogodišnjice rođenja američkog glumca Marlona Branda (1924-2004) u Jugoslovenskoj kinoteci će od 14. do 22. aprila biti prikazan ciklus od 17 njegovih filmova.
Opisavši Branda kao „jednog od najznačajnijih glumaca svetske kinematografije”, Kinoteka je podsetila da je bogat glumački opus počeo filmom „Tramvaj zvani želja“ (1951) u režiji Elije Kazana.
„Sa Kazanom, Brando je snimio i film 'Viva Zapata!' (1952), kao i 'Na dokovima Njujorka' (1954) koji predstavlja prekretnicu u američkoj filmskoj glumi“, ističu iz Kinoteke.
Brando je u tom filmu, podsećaju iz Kinoteke, izgovarao svoje replike namerno blago nerazgovetno, mrmljajući, što je doprinelo snažnijem efektu prirodnosti i realističnosti, a za ovo svoje ostvarenje nagrađen je i prvim od dva Oskara.
Reditelj Frensis Ford Kopola pozvao je Branda da tumači lik Don Vita Korleonea u filmu „Kum“ (1972), za koji će biti nagrađen drugim Oskarom, a tada je zaigrao i u kontroverznom „Poslednjem tangu u Parizu“ (1972) Bernarda Bertolučija.
„U Kopolinoj 'Apokalipsi danas' (1979) će tumačiti lik pukovnika koji se odmetnuo od američke vojske tokom rata u Vijetnamu, što će na neki način simbolično predstavljati i Brandovu poziciju naspram holivudskog establišmenta“, navode iz Kinoteke.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala