- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nastavak mračne prakse iz Rimskog carstva: Hoće li ubice sa reke Rio Grande preći na Dnjepar

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe Ukrajine i zemalja NATO-a
Vojne vežbe Ukrajine i zemalja NATO-a  - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2024
Pratite nas
Angažovanje pripadnika narko-kartela za ratovanje u Ukrajini uopšte nije iznenađenje jer je očigledno da je Amerikancima „presušio“ izvor plaćenika sa ratnim iskustvom koji na lakši način hoće da dođu do „zelene karte“, smatra politikolog Aleksandar Pavić.
Američke privatne vojne kompanije počele su da vrbuju članove meksičkih i kolumbijskih narko-kartela koji izdržavaju zatvorske kazne za učešće u ukrajinskom sukobu, saopštila je Spoljnoobaveštajna služba Rusije. U saopštenju se navodi da SAD ovog leta planiraju da pošalju u Ukrajinu prvu partiju od stotinu članova latinoameričkih narko-kartela.

U situaciji „daj šta daš“ Amerikanci angažuju ubice narko-kartela

Regrutovanje najgorih ubica je stara zapadna tradicija još od Rima kad su takozvane varvare uključivali u svoju vojsku, a kako je napredovala dekadencija Zapadnog rimskog carstva tako je bilo sve više plaćenika ili stranaca u njihovim redovima, a sve manje domaćih vojnika, kaže Pavić za Sputnjik.
„I ovo je sigurno samo još jedan znak dekadencije u Americi zato što oni ne mogu da inspirišu sopstveni narod da ratuje protiv Rusa, jer bi onda morali da objasne zašto ratuju protiv Rusa, zašto su im Rusi neprijatelji i zašto im je Ukrajina važna. I ne samo oni, nego i svi njihovi vazali, NATO sateliti, pogotovo ovi glavni – Francuzi, Englezi i Poljaci. I oni su isto angažovali plaćenike strance koji su preko njih dolazili na ukrajinsko ratište“.
Prema Paviću, angažovanje uhapšenih „vojnika“ narko-kartela je očekivano zato što Amerikanci neće da priznaju poraz i ne odustaju od svojih suludih namera a sad su se našli u situaciji „daj šta daš“.

„Prebijanje dugova“ – bliska saradnja CIA i narko-kartela

Tako da ostaje samo pitanje kako će se Amerikanci nagoditi sa narko-kartelima i šta će morati da im daju za uzvrat, da bi neke od tih „vojnika“ narko-kartela angažovali u pravom ratu, ističe Pavić.
„Pošto CIA i narko-karteli ionako blisko sarađuju a crni fondovi CIA jesu narko fondovi, oni to mogu da 'prebiju' na razne načine širom sveta, da kažemo, asimetrično da 'prebiju'. Oni su u istom poslu i samo je pitanje nagodbe gde će neko nekom da učini uslugu, da proda ili kupi drogu po većoj ceni, kome će neko da ustupi određeni deo tržišta. Mislim da se samo o tome radi. Mi to nikad nećemo saznati javno, ali možemo da spekulišemo na prilično informisan način, tako da je to nagodba da ne kažemo među prijateljima, nego među poslovnim partnerima“, zaključio je Pavić.

„Vojnici“ narko-kartela neupotrebljivi u Ukrajini

S druge strane, spoljnopolitički urednik američkog časopisa „Hronikls“ dr Srđa Trifković kaže da je teško zamisliti da će doći do angažovanja ubica i narko-dilera iz meksičkih i kolumbijskih kartela za učešće u ratu u Ukrajini.
Po njemu, oni su neupotrebljivi u bilo kakvim ustrojenim i organizovanim oružanim snagama, jer je reč o likovima koji duguju potpunu lojalnost svojim bosovima i bez njihovog naloga ne bi smeli da se usude da sa gringosima pregovaraju o ugovorima koji bi im obezbedili amnestiju posle vojne službe.
„Čak i ako bi Amerikanci bili spremni da plate određenu cenu narko-bosovima da bi nekoliko stotina zatvorenika iz američkih zatvora prebacili u Ukrajinu, skoro sam siguran da čak i među američkim profesionalcima u oružanim snagama ima glasova razuma koji će upozoriti da je zapravo reč o ljudskom materijalu koji je apsolutno neupotrebljiv. Odnosno, kad bi se našli na frontu, pa pride još naoružani automatskim oružjem sa više stotina komada municije, pre bi gledali kako da u pozadini nešto opljačkaju ili da siluju neku ženuu, nego što bi bili zainteresovani da rizikuju glavu jurišajući na Ruse.“
Oni su savršeno upotrebljivi da nekog likvidiraju ili da na nekom nemarkiranom prelazu prebace vrećice kokaina i heroina preko Rio Grande, ali ne i za rat u Ukrajini i zato sam skoro siguran da na kraju balade od toga neće biti ništa, zaključio je Trifković.
Pogledajte i:
Nacionalno groblje Arlington u blizini Vašingtona - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Groblja u SAD preplavljena humkama američkih plaćenika koji su poginuli u Ukrajini /video/
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala