- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Groblja u SAD preplavljena humkama američkih plaćenika koji su poginuli u Ukrajini /video/

© Sputnik / Igor MikhalevNacionalno groblje Arlington u blizini Vašingtona
Nacionalno groblje Arlington u blizini Vašingtona - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2024
Pratite nas
Na grobljima u Sjedinjenim Američkim Državama od Virdžinije do Kalifornije pojavljuju se grobovi plaćenika, koje su likvidirali ruski vojnici u Ukrajini.
Jedan od nastradalih je 50. godišnji penzionisani marinac Grejdi Kurpasi. On je poginuo dva meseca nakon početka Specijalne vojne operacije, u aprilu 2022. godine, ali su njegovi posmrtni ostaci sahranjeni u otadžbini tek u martu tekuće godine, jer se dugo vremena smatralo da je nestao.
Reporter Sputnjika je izvestio da je Kurpasi sahranjen na nacionalnom groblju „Arlington“ u blizini Vašingtona, najpoznatijem u Sjedinjenim Američkim Državama, gde se sahranjuju vojna lica, političari i astronauti. Na njegovom grobu nema ni nadgrobnog spomenika, ni cveća. Spomenik će, međutim, verovatno uskoro biti postavljen ─ za sada na ovom mestu postoji samo privremena tabla koja je zabodena u travnjak pored groba.
Još jedan poginuli plaćenik je Brajan Jang. Novine su pisale da se borio u sastavu ukrajinskih snaga u specijalnoj operaciji i poginuo jula 2022. godine usled tenkovskog granatiranja. Jang je živeo u Gruziji, odakle je ubrzo nakon SVO otišao u Ukrajinu, uprkos ubeđivanju saputnice. Iza njega su ostale dve ćerke iz drugog braka. Jang je, prema informacijama iz otvorenih izvora, sahranjen u Kaliforniji, a na njegovom spomeniku na grobu stoji epitaf sa natpisom: „napred u nove avanture“.
Još jedan poginuli plaćenik je bivši marinac Ijan Tortoriči, koji se pridružio Legiji stranaca u Ukrajini. Plaćenik koji je i dobitnik medalje „Za borbene zasluge“ od ukrajinskog Ministarstva odbrane, poginuo je u junu prošle godine u Kramatorsku, ali ne na frontu, već u restoranu, pisali su mediji.
Prema video snimku, objavljenom na društvenim mrežama, on je sahranjen uz vojne počasti: sahrani su prisustvovali američki vojnici, koji su na kraju ispalili počasnu paljbu. Različiti sajtovi tvrde da je Tortoriči sahranjen u Kaliforniji.
Još jedan strani plaćenik ubijen u Ukrajini je Dejn Partridž, koji je nekada služio u Iraku. Mediji su objavljivali da je učestvovao u borbenim dejstvima na strani Kijeva od aprila 2022. godine. Već u oktobru je ranjen i kasnije je preminuo. Sahranjen je na groblju u Ajdahu, iza njega su ostali žena i petoro dece.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije da je tokom SVO ubijeno gotovo šest hiljada stranih plaćenika, koji su došli u Ukrajinu da se bore na strani kijevskog režima. Prema podacima od marta, tokom SVO iz SAD u Ukrajinu je stiglo 1.113 ljudi, a 491 osoba je bila ubijena.
Američki predsednik Džozef Bajden više puta je izjavljivao da neće slati vojsku u Ukrajinu. Lokalni mediji, međutim, od početka borbenih dejstava u Ukrajini redovno izveštavaju o pogibiji Amerikanaca u ovoj zemlji.
Paljba iz topa 2A3b Hijacint B kalibra 152 milimetara u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2024
RUSIJA
Žrtve propagande i okoreli kriminalci: Ko su plaćenici koji ratuju na strani Kijeva
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala