- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Izložba „Prvi svetski rat iz kolekcije Dejana Kragića“ u Domu vojske

© Tanjug / Sava RadovanovićIzložba „Prvi svetski rat iz kolekcije Dejana Kragića“ u Domu vojske
Izložba „Prvi svetski rat iz kolekcije Dejana Kragića“ u Domu vojske - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2024
Pratite nas
Izložba „Prvi svetski rat iz kolekcije Dejana Kragića" otvorena je u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije i trajaće do 20. aprila.
Kragić je osnivač i predsednik Udruženja građana „Srpsko istorijsko nasleđe“ i njegovim višedecenijskim radom je stvorena zbirka koja svedoči o periodu od 1914. do 1918. godine.
Državni sekretar Ministarstva odbrane Srbije Nemanja Starović, koji je otvorio izložbu, zahvalio je udruženju „Srpsko istorijsko nasleđe na „čuvanju istorijskih istina o našem narodu“ i primetio „pojedini izloženi predmeti ne postoje čak ni u zvaničnim muzejskim zbirkama“.
© Tanjug / Sava RadovanovićDejan Kragić je višedecenijskim radom stvorio zbirku koja svedoči o periodu od 1914. do 1918. godine
Dejan Kragić je višedecenijskim radom stvorio zbirku koja svedoči o periodu od 1914. do 1918. godine - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2024
Dejan Kragić je višedecenijskim radom stvorio zbirku koja svedoči o periodu od 1914. do 1918. godine
Izložbu čine naslovne strane novina, fotografije, dokumenta i drugi predmeti iz vremena Prvog svetskog rata.
Postavka je podeljena u sedam celina – „Srbija i saveznici“, „Savez centralnih sila“, „Beograd pod okupacijom“, „Crveni krst“, „Srpski dani u Francuskoj“, „Propaganda“ i „Negovanje tradicije“.
„Ovi predmeti su samo mali deo Kragićeve kolekcije, ali dovoljno vredni da zavrede pažnju. Kroz izložbenu postavku negujemo sećanje na sve učesnike rata, da ih nikad ne zaboravimo“, istakla je načelnica Galerije Doma vojske Jelena Knežević.
Izloženi radovi predstavljaju spomenike jednog vremena i podsetnike na velike tragedije i genocid koji su zauvek obeležili naš narod  - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2023
KULTURA
Iz mraka stvoreni mostovi svetlosti: Zbirka Muzeja žrtava genocida opomena za budućnost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala