- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerika zapretila Kini usred Pekinga, a onda se pojavio Sergej Lavrov

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov i Van Ji
Sergej Lavrov i Van Ji - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2024
Pratite nas
Kineska spoljna politika zasniva se na dugogodišnjem kontinuitetu i zato nije iznenađenje oštar odgovor kog je američka ministarka Dženet Jelen dobila posle pretnji sankcijama zbog saradnje sa Rusijom, kao što nije iznenađujuća ni topla dobrodošlica šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu u Pekingu, smatra dr Dušan Proroković.
Tokom posete Pekingu, ministarka finansija Sjedinjenih Američkih Država Dženet Jelen zapretila je kineskim kompanijama koje posluju sa Rusijom da će snositi ozbiljne posledice, na šta joj je portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Mao Ning poručila da saradnja Rusije i Kine ne treba da bude narušena i ograničena.
Istog dana Peking je posetio ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, a odjeci njegove posete su potpuno drugačiji nego što su bili nakon posete Dženet Jelen. Tako da se moglo čuti da su odnosi Rusije i Kine na „neviđenom nivou“ kao i da će dve zemlje realizovati strateške zadatke njihovih lidera.
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2024
SVET
Bela kuća: Nismo pronašli dokaze da Kina pruža direktnu vojnu pomoć Rusiji

Američko-kineski odnosi biće još gori

Različite poruke kinseke diplomatije upućene visokim zvaničnicima dve velesile, viši naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu dr Dušan Proroković objašnjava kompleksnošću kineske spoljne politike.
Narušavanje kinesko-američkih odnosa dugo traje i ono još nije dostiglo svoj vrhunac, tako da i Amerikanci i Kinezi očekuju da će ti odnosi biti još gori u narednim godinama, kaže Proroković za Sputnjik.
„To što sad Dženet Jelen preti Kini deluje nama posmatračima sa strane dramatično ali je to u američko-kineskim odnosima postalo konstanta. Amerikanci nešto pokušavaju, Kinezi se zbog toga preterano ne uzbuđuju i to prosto ide svojim tokom. Kinezi relativizuju američki pritisak tako što pokušavaju da igraju veću ulogu u nekim drugim zemljama kolektivnog Zapada, pre svega u Evropskoj uniji i da investiraju u neke projekte kojima čvršće vezuju druge zemlje za sebe. Recimo u Meksiko i zemlje latinske Amerike koje se nalaze u dvorištu SAD tako da je to krupna, kompleksna igra koja će trajati i na koju tekuće pretnje neće uticati.“

Amerika ne može sprečiti saradnju Rusije i Kine

Proroković dodaje da ne zna kakav je bio raspored Dženet Jelen tokom posete Kini uz napomenu da ne bi isključio mogućnost da je ona namerno došla pre Lavrova kad su Amerikanci saznali za njegov boravak u Pekingu, jer su skloni takvim stvarima.
„Što se tiče posete Sergeja Lavrova i uopšte, odnosa Rusije i Kine, to je rezultat njihove tridesetogodišnje saradnje. Ni to nije od juče niti oni bilo šta u tom pogledu improvizuju. Rusija i Kina su počele proces strateškog približavanja još 1996. godine u okviru Šangajske petorke, pa je Šangajska petorka prerasla u ŠOS, pa su onda osnovali RIK, pa je taj RIK prerastao u BRIKS. Sad imaju čitav niz bilateralnih ugovora kojima se podiže energetska i ekonomska saradnja i kojima bi trebalo da se stabilizuje centralna Azija. To je toliko razgranata saradnja i toliko dugo traje da jedan dolazak bilo koga iz SAD, pogotovo Dženet Jelen, ne može tu ništa da promeni“, zaključio je Proroković.
Pre posete Jelenove Pekingu, iz Evropske unije stizale su poruke zvaničnom Pekingu da izvrši pritisak na Rusiju da okonča sukob u Ukrajini. Tako je početkom aprila francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne izjavio da Francuska očekuje da Kina pošalje jasne signale Rusiji u vezi sa sukobom u Ukrajini.
Krajem marta, holandski premijer Mark Rute izjavio je posle posete Pekingu da EU želi da Kina iskoristi svoj uticaj kako bi „naterala“ Rusiju da okonča sukob u Ukrajini.
Pogledajte i:
Kineski predsednik Si Đinping na kongresu KPK - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2024
SVET
Si poručio: Podržavamo Rusiju u borbi protiv terorizma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala