Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić iz Pariza: Nabavka „rafala“ bi značila ogromnu novu snagu za Srbiju /video/

© Tanjug / STRAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2024
Pratite nas
Počeli smo sa važnim sastancima za našu zemlju i posle ceremonije i odavanja pošte srpskim borcima iz Prvog svetskog rata imali smo sastanke sa predstavnicima Daso grupe o "rafalima". Tekli su poslednjih dana ne laki pregovori, kako bismo Makron i ja večeras rekli da je ostala samo tehnika pred realizaciju, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Predsednik Srbije sastao se danas u Parizu sa predstavnicima francuske kompanije "Daso" sa kojima je razgovarao o namenskoj industriji i kupovini 12 francuskih borbenih aviona "rafali".
"To bi značilo ogromnu novu snagu za našu zemlju i bilo bi izuzetna vest", dodao je Vučić.
On je kazao i da je održan sastanak sa francuskom elektroprivrednom kompanijom EDF-om o unapređenju elektroprivredne saradnje, od hidroelektrana do nuklearnih elektrana.
"Mi ako danas proizvodimo 38 teravat sati već za nekoliko godina moraćemo preko 100, a za to nemamo potencijal. Moramo danas da brinemo kako ćemo da imamo struju, jer srpske kompanije i industrija rastu, i zato je važno da obezbedimo stabilno snabdevanje. Potpisaćemo sa EDF-om memorandum o saradnji", rekao je Vučić.
Predsednik Srbije očekuje i susrete u francuskom Senatu, i važne razgovore sa predstavnicima svih političkih partija.
"Večeras ćemo imati bilateralne susrete delegacija, svečanu večeru, a onda ćemo Makroin i ja imati razgovore u četiri oka", rekao je Vučić.
Vučić je rekao da hoće da čuje šta će Makron reći kao domaćin i lider mnogo veće zemlje i jedan od najznačajnijih lidera u svetu.
"Imamo i teme o bilateralnim odnosima, kako ćemo sa nekim bankama da rešavamo neke odnose, kako da rešavamo pitanje upravljanja projektima i prečišćavanja voda u našoj zemlji", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara o čemu će razgovarati večeras sa Makronom.
Istakao je da smo uzeli ranije dosta novca za projekte prečišćavanja otpadnih voda, ali da ih još nismo iskoristili i da nam je zato potrebna saradnja sa francuskim partnerima koji znaju da upravljaju tim projektima.
Vučić je naglasio da se to odnosi i na održavanje beogradskog metroa kada bude izgrađen, jer ćemo imati prvu liniju već 2028. godine.
"Razgovaramo sa njima da napravimo ugovor i obučimo naše ljude da uspešno radi metro, da uzmemo operatora pariskog metroa. Imamo još mnogo takvih ideja i stvari", rekao je Vučić.
On je istakao da će na razgovore sa Francuskom Elektroprivredom doći i naši naučnici u Francuskoj za nuklearnu energiju i da ćemo ih pozvati da se vrate i pomognu Srbiji.
Biću srećan da ih pozovemo i obezbedimo uslove za te stručnjake da se vrate i da takve kapacitete vratimo u zemlju, naveo je Vučić.
Vučić je rekao da će biti potrebno svima puno struje koji hoće da razvijaju proizvodnju električnih vozila, veštačku inteligenciju i slično.
Vučić boravi u Francuskoj na poziv predsednika Francuske Emanuela Makrona.
Ispred Jelisejske palate u 20 časova biće priređen svečani doček uz najviše državne počasti za predsednika Srbije.
Predviđeno je da se dvojica predsednika obrate na zajedničkoj konferenciji koja će se održati u Jelisejskoj palati, a potom će uslediti svečana večera koju Makron priređuje za predsednika Vučića.
Pogledajte i:
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2024
SRBIJA
Vojne počasti i himna Srbije za doček u Parizu: Vučić položio venac na Spomen-ploču srpskim borcima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala